Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Algeriet: Migranter ska få arbetstillstånd

Legal status för migranter från söder om Sahara ska slå två flugor i en smäll, hoppas Algeriets regering: dels lösa arbetskraftsbristen, dels motverka rasismen som fått fäste.

"Inga afrikaner i Algeriet." Det var ett av de främlingsfientliga krav som under förra månaden började cirkulera på sociala medier i det nordafrikanska landet. Avsändarna anklagade migranter från länder som Mali, Niger och Burkina Faso – som korsat gränsen illegalt på väg mot Europa – för att stjäla arbetstillfällen och sprida hiv.

Antikolonialt arv

Nätkampanjen har fått stor uppmärksamhet lokalt. Och den tycks ha besvärat regeringen. Algeriet odlar en självbild baserad på landets antikoloniala arv, något som rimmar sällsynt illa med diskriminering av människor från andra delar av kontinenten.

Samtidigt har det låga oljepriset slagit hårt mot statsfinanserna. Parallellt med att ungdomsarbetslösheten ligger runt 30 procent råder arbetskraftsbrist i branscherna lantbruk och bygg, dit regeringen försöker rikta investeringar för att balansera oljeberoendet.

Uppehållstillstånd

Pressad av både ekonomisk kräftgång och en främlingsfientlig opinion lanserar nu premiärminister Abdelmadjid Tebboune ett initiativ för att ge arbetstillstånd till papperslösa migranter.

- De kommer att få uppehållstillstånd och kunna ta ett jobb, säger premiärministern.

Runt 100 000 migranter uppskattas uppehålla sig Algeriet. Hur många av dessa som kommer att omfattas av programmet är oklart, och bedömare menar att de flesta migranter enbart ser Algeriet som en hållplats på vägen mot det rikare EU.

- Algeriet är fortfarande bara en transitdestination, säger ekonomen Arslan Chikaoui på det algeriska analysföretaget Nord-Sud Ventures.