Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Alaskapolisen räddade Tyson – efter 23 iskalla dagar i vildmarken

Alaskas delstatspolis har räddat en 30-årig man som har överlevt 23 dagar utomhus – i 15 minusgrader. Efter att hans stuga brunnit ner och hans hund dött påbörjade Tyson Steele en flera veckor lång kamp för överlevnad i Alaskas vildmark.

Det var 15 minusgrader ute när Tyson Steele snubblade ut genom dörren en decembernatt. Stugan, en slags hydda byggd mestadels i plast, hade fattat eld efter att Steele eldat i den gamla vedpannan med en stor bit kartong.

– Jag visste att det var ett problem. Jag har haft vedpannan hela mitt liv. Jag vet att man inte gör så, berättar den 30-årige mannen för Alaska State Troopers, delstatspolisen.

Sedan september hade han bott och levt för sig själv i en avlägsen del av Susitna Valley, Alaska i USA. Närmaste granne bodde tre mil bort och skog och vatten låg mellan honom och vägarna. Han hade ingen snöskoter, snöskorna hade brunnit upp och den enda vägen ut ur vildmarken hade varit via helikopter.

Han trodde att det fanns en granne så "nära" som åtta kilometer bort, men hade ingen karta och ville inte chansa på att bara börja pulsa genom snön och över förrädiskt frusna sjöar åt ett slumpmässigt valt håll.

Så Tyson Steele stannade där han var. Nu var han dessutom helt ensam efter att ha förlorat sitt enda sällskap: den chokladbruna labradoren Phil som dog i branden.

"Explosioner överallt"

Steele hade mat som skulle kunna räcka i två år, men den största delen av förrådet fanns inne i stugan tillsammans med olja, fetter och hans vapenammunition.

– Det var explosioner överallt. Varje spade snö som jag kastade på elden – jag försökte hysteriskt släcka den – det hjälpte ingenting.

De första två nätterna sov han i en snögrotta, i klädd de enda kläder han hade kvar: kängor, långkalsonger och en tjock ylletröja. Enligt Steele kan det bli så kallt som minus 40 grader ute.

Sedan samlade han ihop presenningar och trä och byggde ett nytt skydd, men han beskriver det som långt ifrån mysigt. De kallaste dagarna gick han inte ut utan kissade i en hink – vätskan frös inom några minuter.

Han överlevde på den mat han hade kvar och i snön utanför trampade han upp SOS. Bokstäverna fyllde han i med aska så de skulle synas bra från luften om någon flög förbi.

Anhöriga blev oroliga

Det gick nästan en månad. Ungefär 23 dagar efter branden, den 9 januari, fick delstatspolisen en förfrågan om att se hur det var med Steele. Då hade anhöriga inte hört av honom på flera veckor och man skickade en helikopter. Sent på morgonen kunde piloten se hur Steele vinkade åt dem nere på marken och han kunde flygas tillbaka till civilisationen.

Tyson Steele beskriver sig inte som tränad för överlevnad i vildmarken. Han berättar att han alltid varit utomhus och arbetat utomhus men också tittat på många Youtubefilmer om överlevnad. Nu planerar han att spendera tid med sin familj i Salt Lake City, i den amerikanska delstaten Utah.

– Inte tillbaka "hem", eftersom det här är mitt hem. Men till min familj. De har en hund, och det kan vara någon form av terapi.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.