Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Alabamas guvernör Kay Ivey. Bild: Blake Paterson, AP, TT
Alabamas guvernör Kay Ivey. Bild: Blake Paterson, AP, TT

Alabamas guvernör godkände abortlag

Alabamas guvernör Kay Ivey har skrivit under USA:s hårdaste abortlag. Det innebär ett nytt kapitel – men inte det sista – i USA:s rasande debatt om abort.

Lagen innebär nästan ett totalförbud mot ingreppet. Undantag görs endast om mammans hälsa är i allvarlig fara eller om fostret har en livshotande missbildning. Inga undantag finns för exempelvis våldtäkt och incest.

Abortförespråkare påpekar att en sådan lag kommer att fungera avskräckande för vårdanställda, som knappt kommer att våga utföra ens de aborter som fortsatt ska vara tillåtna.

Riktar in sig på "mjuka" stater

Enligt GP:s reporter Britt-Marie Mattsson som gästar GP:s nyhetspodd riktar abortmotståndare in sig på delstater där de har mest stöd.

– Det är en mycket organiserad antiabortrörelse, inget sker av en tillfällighet. Därför har man siktat in sig på den här typen av "mjuka" stater. Man har varit på Georgia tidigare och nu är man på Alabama.

Lyssna på GP:s nyhetspodd

Huffington Post och andra medier i USA skriver att samtliga 25 delstatssenatorer som röstade för lagen i onsdags är män. Men den sista signaturen kom alltså från en kvinna, Kay Ivey.

Att sista ordet är sagt är dock inte alls troligt. Lagen träder i kraft först ett halvår efter guvernörens underskrift. Den tiden kommer bland andra American Civil Liberties Union (ACLU), en av USA:s största medborgarrättsgrupper, att använda i hopp om att stoppa den i domstol.

Vill nå Högsta domstolen

Många abortmotståndare välkomnar också kommande juridiska strider. Tiotals andra delstater i USA har infört eller är på väg att införa hårdare abortregler. Många är öppna med att målet är att nå Högsta domstolen, och där utmana det epokgörande domslutet "Roe versus Wade" från 1973, som fastslog kvinnors rätt till abort.

Det är inget som Britt-Marie Mattsson tror kommer att hända i första taget.

– Men det är klart att på sikt kanske det finns en möjlighet och rätt som det är kanske man får in ytterligare en konservativ domare. Det är så de här antiabortanhängarna agerar, de ser det på mycket lång sikt, säger hon i GP:s nyhetspodd.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.