Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
En banderoll med texten "Vi är alla shejk Saad al-Hariri" har satts upp över Hamragatan i Beirut.

al-Hariri lämnar Saudiarabien

Libanons premiärminister Saad al-Hariri har lämnat Saudiarabien, rapporterar libanesisk tv. Enligt planerna ska han resa till Frankrike för att under lördagen träffa president Emmanuel Macron.

al-Hariri skrev under kvällen på Twitter att han var på väg till flygplatsen i Saudiarabiens huvudstad Riyad.

Macron bjöd in al-Hariri och hans familj till Frankrike i onsdags, i hopp om att mildra den kris som utlöstes när al-Hariri meddelade sin avgång för mindre än två veckor sedan, när han befann sig i Saudiarabien.

Macrons medarbetare säger att al-Hariri bjudits in för några dagar men att det inte betyder att han kommer att stanna kvar i exil. Under sitt besök i Göteborg i dag sade Macron att den libanesiske premiärministern planerar att återvända till Libanon under kommande dagar eller veckor.

Saudiarabiens utrikesminister Adel al-Jubeir har bekräftat att al-Hariri är "fri att lämna" huvudstaden Riyad.

Enligt Libanons president Michel Aoun är al-Hariris beslut att tacka ja till Frankrikes inbjudan en "början på en lösning" på krisen. Det har spekulerats i om premiärministern har hållits fången i Saudiarabien, och Libanons president Aoun har till och med refererat till honom som "gisslan", trots att al-Hariri själv har nekat till att så skulle vara fallet.

al-Hariri har både saudiskt och libanesiskt medborgarskap. Hans avgång har inte godkänts av president Aoun.