Al Gore på ett klimatmöte i San Francisco den 14 september i år.
Al Gore på ett klimatmöte i San Francisco den 14 september i år.

Al Gore till Oslo för att tala om klimathotet

Tidigare fredspristagaren och vicepresidenten i USA, Al Gore, kommer till Oslo i december som huvudtalare vid årets fredsprisforum. Klimatkämpen Gore ska hålla tal dagen efter det att fredspriset delats ut.

ANNONS
|

Temat under fredsprisforumet är hur klimatkrisen ska lösas, och några av världens ledande klimatforskare kommer att delta.

Al Gore och FN:s klimatpanel delade på fredspriset 2007 för att de uppmärksammat växthuseffekten. Al Gore har varit en av de största opinionsbildarna i världen vad gäller klimatfrågan, och rest runt och försökt mana till kamp mot miljöförstöring.

Gore har bland annat i dokumentärfilmen "En obekväm fortsättning" talat om valet av Donald Trump till USA:s president som ett bakslag för miljöarbetet.

Samma dag som det blev klart att kongolesiske Denis Mukwege och irakiska Nadia Murad får årets fredspris, presenterade FN:s klimatpanel en rapport som visar hur en temperaturökning på 1,5–2 grader kan få katastrofala följder. Temperaturskillnaden kan betyda att havsnivån stiger 10 centimeter, en stor issmältning i Arktis och att 99 procent av jordens korallrev dör.

ANNONS

- Jag hoppas att årets forum kommer att bidra till att belysa vad som krävs för att vända en oroväckande utveckling, säger norska Nobelinstitutets chef Olav Njølstad.

Rättad: I en tidigare version fanns en inaktuell faktaruta med.

TT-NTB

Fakta: Al Gore

Al Gore föddes 1948 i USA. Han är son till senatorn Albert Gore Sr.

Gore var ledamot för Demokraterna i representanthuset 1977—1985, senator 1985—1992 och vicepresident 1993—2000. Han kandiderade till presidentvalet 2000, men förlorade mot republikanen George W Bush.

2007 tilldelades Gore fredspriset för att ha satt fokus på klimathotet.

Inför presidentvalet 2008 var Gore favorittippad som kandidat men avböjde att kandidera.

ANNONS