FN:s fredsmäklare Staffan de Mistura inför en ny samtalsrunda om Syrien.
FN:s fredsmäklare Staffan de Mistura inför en ny samtalsrunda om Syrien.

al-Assad stärker greppet om Damaskus

Med evakueringen av flera rebellkontrollerade distrikt har den syriska regimen tagit ett steg närmare full kontroll av Damaskus. Samtidigt förbereds en ny runda FN-ledda fredssamtal i Genève.

ANNONS
|

Några av de sista distrikt som hålls av rebeller i Damaskus har evakuerats och därmed grusat den väpnade oppositionens förhoppning om att en dag ta kontroll över huvudstaden. Evakueringarna har skett inom ramen för det så kallade försoningsavtal som inneburit ett nytt slag mot den väpnade oppositionen, efter nederlaget i östra Aleppo i december.

I området kring Damaskus kontrolleras fortfarande ett par enklaver av rebeller, men de är omringade och försvagade. De största enklaverna ligger i området som kallas östra Ghouta, som sträcker sig från huvudstadens östra förorter och ut på landsbygden och som stått under belägring av Bashar al-Assads styrkor sedan 2013.

ANNONS

"Förvärrad situation"

"Regeringen har tagit ett par oppositionskontrollerade kvarter som ligger precis i anslutning till Ghoutaenklaven, varifrån det gick tunnlar in till den större enklaven. Utan tunnlarna kommer rebellerna att få svårt att ordna försörjningen. Deras redan svåra situation har alltså förvärrats", skriver Aron Lund, författare till en bok om det syriska inbördeskriget, i en kommentar till TT.

Bashar al-Assad har försökt att ta tillbaka Ghoutaenklaven, som är det största rebellkontrollerade området i Syrien, sedan rebellerna ursprungligen tog kontrollen där för fem år sedan. Ständiga interna stridigheter rebellerna emellan ökar chanserna att lyckas. Men det kommer nog ändå att ta ett tag, enligt Aron Lund.

"Det finns fortfarande gott om väl befästa frontlinjer och tungt beväpnad oppositionsgerilla i området samtidigt som regeringen har ont om soldater och måste ta det säkra före det osäkra. Assad verkar räkna med att området är under kontroll och kan brytas ner stegvis genom ekonomisk blockad, periodvisa anfall och förhandlingar med de olika rebellgrupperna inne i enklaven", skriver han.

Nya fredssamtal

En ny omgång FN-ledda fredsförhandlingar inleds i Genève på tisdag men överskuggas av de konkurrerande samtal i Astana som Ryssland, Iran och Turkiet orkestrerar. Trots många försök har FN-samtalen inte nått konkreta resultat medan en uppgörelse i Astana lett till en överenskommelse om att skapa fyra eldupphör-zoner inne i Syrien.

ANNONS

Bashar al-Assad beskrev nyligen FN-förhandlingarna som ett möte för medierna medan han hyllade framstegen i Astana. Men FN:s fredsmäklare Staffan de Mistura påpekar att Damaskus skickat en stor delegation på hög nivå till mötet Genève, som väntas pågå i fyra dagar.

TT

Fakta: Kriget i Syrien

Långt innan konflikten inleddes klagade många syrier på hög arbetslöshet, utbredd korruption, brist på politisk frihet och statlig repression under president Bashar al-Assads styre.

I mars 2011 inleddes demonstrationer för demokrati i staden Daraa. Regeringens användning av dödligt våld som svar på protesterna utlöste rikstäckande demonstrationer som krävde al-Assads avgång.

I takt med att oroligheterna spred sig intensifierades tillslagen mot oliktänkande. Oppositionsanhängare började ta till vapen, till en början för att försvara sig och senare för att driva ut säkerhetsstyrkor från lokala områden. Bashar al-Assad lovade att återställa den statliga kontrollen.

Våldet eskalerade snabbt och förvandlades till ett inbördeskrig när hundratals rebellbrigader bildades för att kämpa mot regeringsstyrkorna om kontrollen av landet.

Med åren har kriget kommit att inkludera allt fler parter. Extremistiska jihadistgrupper har vuxit sig starka och Islamiska staten har utropat al-Raqqa till huvudstad i sitt självutnämnda kalifat.

ANNONS