Franska supportrar jublar i Paris efter att Olivier Giroud gjort Frankrikes tredje mål mot Australien. I den franska huvudstaden gör aktivister nu motstånd, genom att stänga av tv-apparater som visar matcherna med en piratfjärrkontroll.
Franska supportrar jublar i Paris efter att Olivier Giroud gjort Frankrikes tredje mål mot Australien. I den franska huvudstaden gör aktivister nu motstånd, genom att stänga av tv-apparater som visar matcherna med en piratfjärrkontroll. Bild: Francois Mori

Aktivister stoppar VM-sändningar med piratkontroll

I protest mot fotbolls-VM i Qatar har en aktivistgrupp i Paris tagit kontrollen i egna händer – bokstavligt talat. Med hjälp av egentillverkade fjärrkontroller stänger de av VM-sändningarna i de parisiska sportbarerna, till fansens stora förtret.
– Tanken är inte att göra dem arga, säger fjärrkontrollens tillverkare Dan Geiselhart.

ANNONS
|

Det är god stämning i baren i Paris artonde arrondissement. Teven på väggen visar Frankrikes match mot Australien i fotbolls-VM. Gästerna har placerat sig strategiskt för att få fri sikt och borden börjar fyllas av ölglas. En man i jeansjacka plockar diskret fram en liten svart askformad kontroll hur fickan och trycker på en knapp. Ett vrål skär genom lokalen. Teven har slocknat.

Mannen i jeansjackan är nöjd med sitt verk. Piratkontrollen som han har i fickan har han tillverkat i en workshop för motståndare till Qatar-VM, skriver Le Parisien. Den askformade lilla saken kan skicka och ta emot signaler från nära 160 tv-tillverkare. Mannen tänker inte titta på VM, i stället ska han roa sig med sin piratkontroll.

ANNONS

– Vi känner oss väldigt starka, säger han till Le Parisien.

Den här typen av kontroll, ”TV-B-Gone”, uppfanns av hackaren Mich Altman under tidigt 2000-tal. Dan Geiselhart, mannen bakom anti-VM-workshopen, säger till tidningen att man på det här sättet vill protestera mot att VM hålls i Qatar.

Uppfinnaren Mich Altman visar upp sin TV-B-Gone-kontorll i San Fransisco, 2004.
Uppfinnaren Mich Altman visar upp sin TV-B-Gone-kontorll i San Fransisco, 2004. Bild: PAUL SAKUMA

– Tanken är inte att lägga tyngden av politiska beslut på supportrarna eller att göra dem arga. Det handlar mer om att skicka en signal, att säga att vi kan älska fotboll, men också säga att saker inte gått rätt till i det här världsmästerskapet, säger han.

Bland dem som deltog i workshopen är det få som vill bråka med fotbollssupportrarna. De bojkottar mästerskapet, men vill inte tvinga på andra samma beslut.

– Det är inte särskilt cool för killen som driver sin bar, han är ju inte ansvarig för allt det här, säger deltagaren Nicolas till Le Parisien.

Han kommer att testa sin egentillverkade piratkontroll, men förmodligen bara för att stänga av under reklampausen. Arrangören Dan Geiselhart trycker på att det måste finnas en dialog om någon skulle besluta sig för att stänga av en match.

– Om du stänger av under en match så kan du också gå fram till folk och förklara för dem vad du gjort. Det här är en form av motstånd, men fredligt.

ANNONS

LÄS MER:Danske tränaren vill se fler protester mot Fifa

LÄS MER:Xhaka om protesterna: "Här för att spela"

LÄS MER:Southgate: "Bindelfrågan inte spelarnas ansvar"

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS