Aktivister jagas av militären över hela Myanmar

Efter militärkuppen i Myanmar försöker människor i panik att ta ut kontanter och bunkra livsmedel. Aktivister håller sig gömda från militären i rädsla för ytterligare gripanden.
– Det är helt galet det som händer, säger Moe Thway.

ANNONS
|

När May Sabe Phyu vaknade förstod hon direkt att något var i görningen – internet och mobilnätet var nedsläckt. Hon lämnade lägenheten i Yangon, Myanmars största stad, för att ta ut kontanter.

– Strax efter klockan nio på morgonen var det långa köer till bankomaterna, folk hade redan köat i timmar för att ta ut pengar. Jag såg också hur människor bunkrade mat i livsmedelsaffärerna, säger den 44-åriga aktivisten, som leder organisationen Gender Equality Network (GEN Myanmar), till Göteborgs-Posten.

Några timmar tidigare hade militären genomfört en kupp och gripit, bland andra, statskansler Aung San Suu Kyi, president Win Myint och flera regionala chefsministrar som tillhör regeringspartiet National League for Democracy (NLD). Undantagstillstånd är utlyst för ett år framöver och parlamentet, som skulle samlats under måndagen, är avspärrat.

ANNONS

– Jag är så arg och frustrerad. Militären äger inte det här landet. Det är vi, folket, som äger det, säger May Sabe Phyu.

LÄS MER:Efter kuppen: Myanmars militär lovar nyval

Ville ha omräkning av rösterna

Militären hävdar att omfattande valfusk låg bakom NLD:s jordskredsseger i valet den 8 november 2020. Under förra veckan hotade överbefälhavaren med ett övertagande om regeringen inte gick med på en omräkning av rösterna och att avskaffa den nationella valkommissionen. Efter att regeringen vägrat grep så militären makten. Överbefälhavare Min Aung Hlaing sa på måndagen att man kommer att lämna tillbaka makten så snart ett nytt val kunnat hållas.

May Sabe Phyu minns själv hur det var att leva under militärdiktatur före det att en försiktig demokratisering inleddes runt 2011, men hon trodde ändå inte militären skulle gå såhär långt.

– Vi har världens ögon på oss. Myanmar har förändrats, människor är inte som förr. Jag kan inte se hur människor kommer att acceptera det här, säger hon.

Under måndagsmorgonen greps även flera aktivister och kulturpersonligheter, däribland filmmakaren Min Htin Ko Ko Gyi som också tidigare suttit fängslad. GP erfar även att polis och militär under måndagen har sökt ett större antal aktivister och att flera håller sig gömda.

När GP når Moe Thway, grundare av aktivistgruppen Generation Wave, befinner han sig på flykt.

ANNONS

– Jag har inte sovit på hela natten. Det är helt galet det som händer, säger han.

LÄS MER:Tre frågor om militärkuppen i Myanmar

Få demonstrationer

I ett skriftligt uttalande som spridits ska Aung San Suu Kyi ha uppmanat folket att inte acceptera kuppen. Moe Thway tror dock att det kommer att dröja innan vi ser några demonstrationer.

– Just nu är det för osäkert ute på gatorna. Vi har sett mindre demonstrationer till stöd för militären och en del av dem har till och med varit våldsamma. Jag tror att de försöker provocera fram våld för att sedan kunna ge NLD skulden. Så folk vet inte vad de ska ta sig till just nu.

Som aktivist har Moe Thway själv varit en av Aung San Suu Kyis hårdaste kritiker, inte minst för regeringens roll i den etniska rensningen av rohingyerna i västra Myanmar. Det påverkar dock inte hans syn på militärkuppen.

– Vi kommer alltid att kämpa för demokrati och mänskliga rättigheter. Vi har kritiserat NLD när de har kränkt dessa principer, men vi respekterar fortfarande partiet och folkets demokratiska vilja.

LÄS MER:Militärkupp i Myanmar – ledaren Aung San Suu Kyi bortförd

Hårdare restriktioner för rörlighet

Före militärkuppen gällde redan vissa begränsningar av den fria rörligheten i Myanmar på grund av coronaviruset, men nu har säkerheten och restriktionerna förstärkts ytterligare. Politikern Maw Htun Aung, som ställde upp i höstens val för Shan-nationaliteternas förbund för demokrati (SNLD), befinner sig utanför Yangon och berättar att han sett militärfordon på gatorna och vägspärrar.

ANNONS

– Folk uppmanas att hålla sig hemma och tillåts inte resa mellan olika städer. Internet har varit borta för mig under morgonen men börjar komma tillbaka nu, säger han måndag eftermiddag.

Han hoppas att det internationella samfundet agerar kvickt.

— Jag uppmanar Sverige och andra EU-länder att se till att FN:s säkerhetsråd behandlar den här frågan så snabbt som möjligt.

LÄS MER:Från junta till folkstyre – och tillbaka

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS