Aktivister hängde upp banderoll i Eiffeltornet

Greenpeaceaktivister genomförde under fredagen en mycket synlig aktion för att protestera mot främlingsfientliga Nationella frontens presidentkandidat Marine Le Pen. Protestaktionen vid Eiffeltornet väcker en hel del oro vad gäller säkerheten vid stadens sevärdheter.

ANNONS
|

Aktivisterna lyckades klättra ut på Eiffeltornet och hänga upp en stor banderoll med det kända franska republikanska slagordet Liberté, Égalité, Fraternité, alltså frihet, jämlikhet, broderskap. Flera aktivister i från Greenpeace sågs under fredagsmorgonenhänga upp enbanner på Eiffeltornet, rapporterar bland andra tidningen Le Figaro.

LÄS OCKSÅ:Marine Le Pen – här står hon i nyckelfrågorna

300 kvadratmeter stor banderoll

Slagorden har sina rötter i franska revolutionen och antogs som Frankrikes officiella motto när tredje republiken grundades. I Greenpeace tappning är orden riktade som ett slagmot Le Pen, som anklagas för att ha fört en hatisk, främlingsfientlig och splittrande kampanj. Banderollen mätte över 300 kvadratmeter och syntes på långt avstånd.

ANNONS

LÄS OCKSÅ:Macron och Le Pen - öga mot öga

– Vi ville synligt visa att vi är emot den ökande nationalism och de auktoritära tendenser som sticker upp på olika håll i världen, säger Jean-Francois Julliard på franska Greenpeace, enligt Le Figaro.

"Avslöjar allvarliga brister"

Banderollen och aktivisterna avlägsnades snabbt. Sedan kallades polis, myndigheter och bolaget som driver Eiffeltornet till ett krismöte. Fokus var delvis Greenpeace politiska aktion, men den anses i sig inte vara en allvarlig förseelse utan har blottat vidare säkerhetsbrister.

LÄS OCKSÅ:Pengar, jobb och terror i fransk valspurt

– Utöver det politiska spektaklet och dess motiv, har det här under de rådande omständigheterna avslöjat allvarliga brister i säkerheten kring Eiffeltornet, säger polisprefekten Michel Delpuech, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Även borgmästaren i Paris har fördömt aktionen. Säkerhetsarrangemangen är ytterst förhöjda på grund av valet, men också på grund av det undantagstillstånd som fortfarande råder i Frankrike efter de terrordåd som har krävt över 230 liv de senaste åren.

Eiffeltornet lockar över sju miljoner besökare per år. Det har länge befarats vara ett attraktivt mål för terrorangrepp.

Ett dussin Greenpeace-aktivister uppges ha frihetsberövats för förhör efter aktionen.

ANNONS