Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Den belarusiske journalisten och aktivisten Roman Protasevitj då han greps vi en protest i Minsk 2017.
Den belarusiske journalisten och aktivisten Roman Protasevitj då han greps vi en protest i Minsk 2017. Bild: Sergei Grits/AP/TT

Aktivisten som retat Lukasjenko sedan tonåren

Den 26-årige belarusiske journalisten Roman Protasevitj – som gripits sedan det flygplan han reste med tvingades landa i Belarus – har retat regimen sedan han var tonåring.

Protasevitj, född 1995 i Minsk, började sin bana som nätaktivist. Han greps redan som 17-åring, då för att ha drivit två regimkritiska grupper på det ryska sociala nätverket Vkontakte. En av gruppernas namn löd "Vi är trötta på denna Lukasjenko" – med syfte på den man som styrt Belarus med järnhand sedan 1994.

Roman Protasevitj berättade då att han under tiden som frihetsberövad misshandlats och att säkerhetstjänsten försökt få honom att uppge lösenorden till nätgrupperna.

LÄS MER: Litauen stoppar alla flyg över Belarus luftrum

Arbetat för oppositionella kanaler

Senare började han arbeta som fotograf för belarusiska medier och fick 2017 Václav Havels journaliststipendium, en utmärkelse för aspirerande oberoende journalister döpt efter den framlidne tjeckiske dissidenten och sedermera presidenten.

Protasevitj gick i exil 2019 efter att han börjat arbeta för den oppositionella Telegram-kanalen Nexta. Han blev senare chefredaktör för kanalen, som i dag följs av över 1,2 miljoner användare och som spelade en viktig roll i organiseringen av massprotesterna mot Aleksandr Lukasjenko under hösten 2020. Protesterna bröt ut efter valet i augusti som diktatorn påstod sig ha vunnit med 80 procent av rösterna.

Protasevitj har verkat från både Polen och Litauen, som är hem åt många exilbelarusier, och har på sistone varit redaktör för kanalen BGM med 260 000 följare.

Även flickvännen gripen

Belarusiska myndigheter utfärdade en arresteringsorder mot Protasevitj i november med anledning av hans arbete för Nexta, med anklagelsen att han ägnat sig åt "terrorverksamhet".

Efter att det passagerarflygplan han färdades med från Aten med destination Vilnius på söndagen i stället tvingades landa i den belarusiska huvudstaden Minsk hörde medpassagerare honom säga att han nu riskerar dödsstraff.

Med på flygplanet var även Protasevitj 26-åriga flickvän Sofia Sapega, som studerar juridik i Vilnius. Även hon greps.