Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Aktivist som utredde Trumps leverantör gripen

En människorättsaktivist som granskade en av den amerikanska presidentdottern och rådgivaren Ivanka Trumps leverantörer i Kina har gripits, uppger den organisation han jobbar för. Två av hans kollegor, som arbetade med samma ärende, är försvunna.

- På 17 år har vi gjort otaliga sådana granskningar och aldrig haft några problem. Men det här är första gången vi har undersökt Ivanka Trump, så det kan mycket väl vara kopplat till varumärket, säger Li Qiang, ordförande för den New York-baserade organisationen China Labor Watch, till nyhetsbyrån AFP.

Aktivisten greps i provinsen Juangxi, misstänkt för att ha använt olaglig avlyssningsutrustning, enligt organisationen, som bestrider anklagelserna. Två av hans kollegor är sedan i söndags försvunna.

Undersökte arbetsvillkor

De tre männen höll på att undersöka fabriker som tillverkar skor för bland andra Ivanka Trumps varumärke. Li Qiang säger att hans kollegor ha hittat flera brister i arbetsvillkoren och vädjar till presidenten och Ivanka Trump att "arbeta för att våra aktivister släpps".

Patrick Poon på Amnesty International tycker att händelsen är "extremt oroande", eftersom organisationer som arbetar med arbetsrättsliga frågor tidigare haft större spelrum än de som jobbar med politiska frågor eller mänskliga rättigheter.

- Även om den här typen av aktivism står under hot, så antyder det här att Xi Jinpings regering inte tolererar någon typ av krav på ökade rättigheter, även när det gäller sociala och ekonomiska rättigheter, säger han till AFP.

Stor import från Kina

Gripandet sätter också fingret på de komplicerade dubbla roller som presidentfamiljens affärsverksamheter innebär.

Och trots att Donald Trump i sitt installationstal i januari uppmanade till att "köpa amerikanskt och anställa amerikanskt" har Ivanka Trump inte följt sin faders rekommendationer. Enligt siffror från amerikanska tullmyndigheter importerades över 50 ton skor, väskor och kläder med hennes varumärke vid tiden för talet, skriver AFP.