Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Burmas ledare Aung San Suu Kyi besökte Sverige i somras, och tas här emot av talman Urban Ahlin vid RIksdagshuset i Stockholm. Ahlin är en av få internationella ledamöter i en särskild grupp som Burmas regim tillsatt med anledning av rohingyakrisen.

Ahlin förvånad över avhopp från Burmagrupp

Avhopp och bråk skuggar den internationella grupp rådgivare som Burmas regering har tillsatt med anledning av rohingyakrisen. En av få internationella ledamöter i gruppen är Sveriges talman Urban Ahlin.

- Jag tackade ja till att vara med i gruppen för att det inte gick att tacka nej. Katastrofen är så stor, finns det någon möjlighet att göra nytta måste man ta den, säger Ahlin (S) till TT på telefon från Burma där gruppens möte just har avslutats.

Men hans kollega i rådgivarpanelen, USA:s tidigare FN-ambassadör Bill Richardson, vill inte vara en del av ett projekt som "förskönar" den burmesiska regimens agerande under krisen, som har lett till att närmare 700 000 muslimska rohingyer flytt från sina hem i Rakhine.

Amerikanen anklagar landets ledare, fredspristagaren Aung San Suu Kyi, för bristande moraliskt ledarskap och för att omge sig med dåliga rådgivare. Han säger sig vara tagen av hur nedsättande burmesiska företrädare talar om medier, hjälporganisationer och världssamfundet. Richardson säger till nyhetsbyrån Reuters att han inte vill agera "hejaklack" för regimen.

Vill säga sanning

FN:s människorättschef Zeid Ra'ad al-Hussein har kallat militärens insatser i Rakhine för ett skolboksexempel på etnisk rensning. Under hösten har byar bränts, barn och vuxna har dödats och kvinnor har våldtagits i vad säkerhetstjänsterna hävdat har varit insatser mot "extremterrorister".

Ahlin säger att samtliga fem internationella ledamöter i arbetsgruppen ställt sig frågan om de kommer att användas av Burma i pr-syfte och om de kan göra nytta – och att åtminstone han tänkte mycket noga innan han i höstas tackade ja.

- Vi vill vara oberoende. Vi vill kunna säga sanningen till regeringen i Myanmar (ett annat namn på Burma), säger han.

TT: Har ni gjort det de här dagarna?

- Vi har tagit upp många frågor som är känsliga för Myanmar. Bland dessa finns pressfrihet, journalisters och humanitära organisationers tillträde till Rakhine och relationen till FN. Nu återstår att se om våra förslag har betydelse, om de lyssnar.

TT: Vad fick du för känsla av regimföreträdarna?

- Att de vill göra något åt situationen. Men det finns helt olika bilder av vad som har skett och av svårigheterna.

Förvånad över avhopp

När det gäller Richardsons avhopp hänvisas även till att han i ett samtal med Aung San Suu Kyi tagit upp situationen för de två Reutersjournalister som greps i Burma i december och som nu sitter fängslade. Det rapporteras ha fått Suu Kyi att ilskna till och säga att det inte ingick i gruppens arbete att diskutera journalisterna.

Ahlin säger att journalisternas öde redan hade berörts i arbetsgruppen, bland annat av honom själv, och att han är förvånad över Richardsons plötsliga avhopp.

- Något annat måste ha hänt under resan som fick honom att bestämma sig. Jag tycker att han har fel om han säger att vi i gruppen inte har tagit upp de här sakerna.

TT: Har du själv talat om de fängslade journalisterna direkt med Aung San Suu Kyi?

- Jag kommer inte att kommentera vad jag har sagt direkt till ministrarna för det skulle göra att jag har svårare att föra samtal med dem. Och jag har väldigt bra samtal med dem om saker som jag tycker att de behöver ändra sin inställning och hållning till.

Richardsons bråk med Suu Kyi ska ha skett i måndags och han hoppade av innan resten av gruppen besökte Rakhine. Ahlin säger att han under resan i delstaten sett en enorm förödelse, många nedbrunna byar och stor fattigdom.

- Det kommer att ta tid att få den muslimska minoriteten att vilja komma tillbaka, att kunna garantera säkerheten för dem.