Félix Tshisekedi är Kongo-Kinshasas nye president enligt landets valkommission. Det anser även författningsdomstolen. Bilden är från valkampanjen i november.
Félix Tshisekedi är Kongo-Kinshasas nye president enligt landets valkommission. Det anser även författningsdomstolen. Bilden är från valkampanjen i november.

Afrika sluter upp bakom Kongos Tshisekedi

Oppositionskandidaten Martin Fayulu kallar till protester sedan det ifrågasatta valresultatet i Kongo-Kinshasa fastställts. Men omvärlden kan komma att godta det på sikt – och därmed en fortsättning på avgående Joseph Kabilas inflytande, tror en expert.

ANNONS
|

- Kabila ser ut att ha spelat detta väl, säger Maria Eriksson Baaz, professor i statsvetenskap vid Uppsala universitet, till TT.

Den afrikanska samarbetsorganisationen SADC gratulerar Félix Tshisekedi som Kongo-Kinshasas tillträdande president. Detta sedan författningsdomstolen avfärdat en överklagan av det officiella resultatet från den andra oppositionskandidaten Fayulu – som av valobservatörer pekats ut som den verklige segraren.

ANNONS

"SADC återupprepar behovet av respekt för Kongo-Kinshasas suveränitet och territoriella integritet", säger den 16 länder starka organisationens ordförande, Namibias president Hage Geingob, i ett uttalande – med adress till de utländska aktörer som ifrågasatt resultatet.

Misstankar om uppgörelse

Fayulu, å sin sida, vägrar ge upp.

"Jag ber hela det internationella samfundet att inte erkänna en ledare som varken har legitimitet eller laglig rätt att representera det kongolesiska folket", säger han i ett uttalande där han utropar sig själv till den enda legitima presidenten. Han manar också till fredliga demonstrationer över hela landet.

Författningsdomstolen säger i sitt beslut att Fayulu inte lyckats bevisa att valresultatet är inkorrekt. Chefsdomaren Benoit Luamba motsätter sig också Fayulus anklagelse om korruption, samt att Félix Tshisekedi skulle ha lovat att skydda Joseph Kabilas politiska och ekonomiska intressen i utbyte mot att den avgående presidenten hjälpte honom till makten genom valfusk.

AU skjuter på resa

- Man kan nog vara helt säker på att de har gjort någon form av överenskommelse, även om det är svårt att veta vad den konkret kommer att innebära, säger professor Maria Eriksson Baaz.

ANNONS

Hon konstaterar också att författningsdomstolen är lojal med Kabila.

- Domstolens beslut var klart från början, i och med att domarna tillsatts av Kabila.

Den katolska kyrkans inflytelserika biskopskonferens i landet hade 40000 valobservatörer på plats under valdagen, och har pekat ut Fayulu som den tydliga segraren. Samma resultat indikerades även av opinionsmätningar inför valet.

Det har fått bland andra EU, USA och Afrikanska unionen (AU) att ifrågasätta valresultatet. Men åtminstone AU ser efter författningsdomstolens besked ut att acceptera Tshisekedi som legitim ny ledare.

Meningen var att en delegation ledd av AU:s ordförande, Rwandas president Paul Kagame, skulle ha rest till Kongo-Kinshasa under måndagen och organisationen hade inför den resan bett landet att vänta med att slå fast det slutgiltiga valresultatet. Men på söndagseftermiddagen kom beskedet från AU:s talesperson Ebba Kalondo att resan skjutits upp.

- Jag kan bekräfta att resan skjutits upp. Inte att den har ställts in.

ANNONS

Sydafrika gratulerar

- Vad som händer nu kommer att bero mycket på hur det internationella samfundet agerar, säger Maria Eriksson Baaz.

Hon tror att omvärlden på sikt kan komma att erkänna en regering under Tshisekedi.

- Sannolikheten för att det internationella samfundet inte skulle erkänna den nya regimen är ganska liten. Den kan nämligen komma att ses som det alternativ som på kort sikt leder till mindre våld eftersom Kabila kontrollerar militären och ser Fayulu som en otänkbar kandidat.

På söndagseftermiddagen – en kort stund före uppgiften om att AU skjuter upp sin resa – gratulerade kontinentens stormakt Sydafrika Félix Tshisekedi till valsegern. I uttalandet från Sydafrikas president Cyril Ramaphosas kansli uppmanades också "alla parter och intressenter att respektera författningsdomstolens beslut".

TT

Fakta: Félix Tshisekedi

Félix Tshisekedi leder Unionen för demokrati och sociala framsteg, UDPS. Partiet grundades av hans far Étienne Tshisekedi och sonen tog över som ledare efter faderns död 2017.

Étienne Tshisekedi var känd för att vara kompromisslös och han var en viktig oppositionsledare redan under diktatorn Mobutu Sese Seko, som hade makten mellan 1965 och 1997. Tshisekedi bojkottade valet 2006, som han ansåg var riggat till Joseph Kabilas fördel.

Hans son, som nu ser ut att nå positionen hans far så länge strävade efter, är mer känd för att vara diplomatisk och villig att kompromissa.

Efter beskedet om att Tshisékédi vunnit valet enligt preliminära resultat, förklarade han att den sittande presidenten Joseph Kabila inte längre ska ses som "en motståndare utan en partner i arbetet för att förändra landet i en demokratisk riktning". Han lovar samtidigt att bli en president för "alla kongoleser".

Källa: Maria Eriksson Baaz, professor i statsvetenskap vid Uppsala universitet, Utrikespolitiska institutet.

ANNONS