Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Afghanska tolkar som arbetat åt Belgien kan komma erbjudas hjälp att lämna landet. Arkivbild.
Afghanska tolkar som arbetat åt Belgien kan komma erbjudas hjälp att lämna landet. Arkivbild. Bild: Brennan Linsley/AP/TT

Afghanska tolkar kan få komma till Belgien

De runt 30 afghanska tolkar som arbetat med belgiska trupper i Afghanistan kan komma att erbjudas hjälp att bosätta sig i Belgien. Detta i samband med att landet lämnar Afghanistan efter nästan 20 års militär närvaro, och därför inte längre kan garantera tolkarnas säkerhet.

Beskedet gavs av den belgiska försvarsministern Ludivine Dedonder under torsdagen. Ministern uppgav att det redan nu finns en afghansk tolk som tillsammans med sin familj inom kort kommer att resa till Belgien. Resan sker då hotbilden mot tolken bedömts vara omfattande.

– Hans ankomst kommer om möjligt att ske inom kort då det finns en hotbild mot honom. Den kommer att ske i samband med att våra trupper reser hem, och den kommer att ske tillsammans med (tolkens) partner och hans barn, säger Ludivine Dedonder till tv-bolaget RTBF.

Ministern tillägger dock att en individuell prövning kommer att göras för var och en av de tolkar som skulle ansöka om att få bosätta sig Belgien.

Frågan om tolkarnas säkerhet är högaktuell i flera länder. USA ska enligt planen lämna Afghanistan senast den 11 september i år och de flesta Nato-länderna lämnar kort därefter. USA har meddelat att man inte kommer att ge de afghanska tolkarna några särskilda visum.

Totalt handlar det om tusentals lokalanställda som under åren arbetat för de utländska trupperna som främst tolkar och säkerhetsvakter. Under de dryga 20 år som Nato-länderna stridigt i Afghanistan har tiotals tolkar mördats och torterats av talibanerna, och många befarar att situationen kan bli än värre när trupperna drar sig ut ur landet.

Talibanerna har själva sagt att de av deras landsmän som arbetat med utländska trupper inte har något att frukta så länge de "visar ånger".