Beslutet om vapenvilan kommer kort efter ett uttalande av den afghanska presidenten Ashraf Ghani. Arkivbild.
Beslutet om vapenvilan kommer kort efter ett uttalande av den afghanska presidenten Ashraf Ghani. Arkivbild. Bild: Rahmat Gul/AP/TT

Afghansk vapenvila utlyst under högtid

ANNONS

Afghanska styrkor kommer respektera den tre dagars vapenvila som talibanerna utlyst under den religiösa högtiden id al-adha som inleds under fredagen. Det är den andra vapenvilan som utlysts under liknande omständigheter under de senaste två månaderna.

"Alla mujahedin ("heliga krigare") beordras undvika insatser mot fienden under de tre dagar och nätter som id al-adha pågår," säger talibanernas talesperson Zabihullah Mujahid i ett uttalande.

Han tillade dock att angrepp "från fienden" kommer att besvaras från talibanernas sida.

Den afghanska regeringen kom senare med beskedet att även de beordrat sina trupper att respektera vapenvilan under dessa tre dagar, även de lade dock till att eldgivning från talibanernas sida kommer att besvaras.

ANNONS

Beslutet om vapenvilan kom kort efter president Ashraf Ghanis uttalande att fredssamtal med talibanerna bör kunna inledas "inom en veckas tid."

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS