Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Talibaner i Ghazni i juni i år. Arkivbild.

Afghanistan: Ghazni "under kontroll"

Afghanska regeringsstyrkor säger sig ha återtagit kontrollen över staden Ghazni i östra Afghanistan – även om strider blossar upp på sina håll. 25 soldater och en journalist uppges ha dödats.

Striderna om provinshuvudstaden Ghazni har pågått sedan i torsdags kväll, då talibanrörelsen gick till attack.

De mest intensiva striderna var över redan på fredagen. Sedan dess har skottlossning hörts på olika håll över staden.

- Situationen är helt under kontroll. Staden kommer inte att falla, säger inrikesdepartementets talesperson Najib Danish vid en presskonferens på lördagen.

Där meddelades också att 25 soldater dödats, samt en journalist.

Olika bilder av läget

Bilden av att läget är under kontroll delas inte av en parlamentsledamot från Ghazni.

- Intensiva strider pågår fortfarande. Fängelset i staden har attackerats från flera håll och man försöker frita fångarna, säger Nafisa Azimi över telefon.

- Skräcken sprider sig när det börjar mörkna, attackerna kanske eskalerar nu.

Under fredagen meddelade den afghanska armén att talibanerna gömde sig i civila byggnader runtom i staden och att de höll på att "rensa upp". Det arbetet krävde förstärkning under lördagen.

- Den afghanska nationella arméns förstärkningar är på väg till Ghazni för att hjälpa den afghanska nationella polisen att söka och tömma staden på motståndare som fortfarande kan gömma sig, säger major Mohammad Farooq, en av arméns talespersoner.

Talibanerna: Vi vinner

Talibanrörelsen har under striderna hävdat att den har tagit kontroll över Ghazni. På lördagen hävdade man dessutom att man besegrat en av arméns bataljoner "helt och hållet".

"Våra krigare skyddar staden Ghazni", säger talespersonen Zabihullah Mujahid i ett meddelande till journalister.

Talibanernas attack är den senaste i en rad försök att inta olika städer. I maj försökte gruppen inta Farah i västra Afghanistan, men angriparna trängdes tillbaka av afghanska styrkor understödda av amerikanskt stridsflyg.