Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En afghansk pojke tittar på entrén till det hus i Kabul där en finländsk kvinna blev kidnappad och två andra personer dödades.

Afghanistan: Dödlig attack mot svensk organisation

En tysk hjälparbetare som arbetar för en svensk biståndsorganisation har dödats i en attack i Afghanistans huvudstad Kabul. I angreppet dödades även en afghansk säkerhetsvakt. En finsk hjälparbetare har blivit kidnappad, och finländska UD arbetar intensivt för att få henne fri.

Scott Breslin, vid den Örebrobaserade Operation Mercy, berättar för TT att han informerades om vad som hänt från hjälporganisationens landschef.

- Vi är sorgsna i dag, säger han.

De båda kvinnorna, tyskan och finskan, arbetar för den svenska organisationen. Den afghanska vakten ska enligt Breslin inte ha varit anställd av organisationen.

Det är första gången som något liknande drabbat Operation Mercy, som varit aktiv i landet i omkring 20 år.

- Vi arbetar med vår krishanteringsgrupp och samarbetar med tyska, finska och svenska myndigheter, liksom afghanska myndigheter som är inblandade i utredningen, säger Scott Breslin.

Arbetar intensivt

Finländska UD vill av säkerhetsskäl inte ge några detaljer om den kidnappade kvinnan, men uppger på en presskonferens att "arbetet framskrider intensivt" för att få henne fri.

- Det är en fråga om kvinnans säkerhet och hennes integritetsskydd. För tillfället är det viktigaste att få den kidnappade frigiven, säger Pasi Tuominen, finländska UD, enligt nyhetsbyrån FNB.

Finland håller fast vid principen att inte betala lösesummor till kidnappare, tillägger han.

Enligt de afghanska myndigheterna är säkerhetsstyrkor är inkopplade på fallet.

Stormade huset

Beväpnade män uppges ha stormat huset där hjälparbetarna bodde sent på lördagskvällen.

- Det är ett fruktansvärt dåd. Vi har inte mer information om incidenten, men följer kontinuerligt situationen, säger Svenska Afghanistankommitténs (SAK) generalsekreterare Andreas Stefansson till TT.

SAK har inte direkt något samarbete med Operation Mercy, men känner till organisation. Stefansson har nyligen varit i kontakt med SAK:s landschef i Afghanistan och berättar att hela organisationens personal är i säkerhet. Han beskriver säkerhetssituationen i Afghanistan som allt värre.

- Men samtidigt är det väldigt sällan direkta hot mot humanitära arbetare. Och det är väldigt sällsynt att vi attackeras. Men det kan hända att utländska arbetare råkar vara på fel plats vid fel tidpunkt.

Risk för sammanblandning

Kidnappningar har länge varit ett problem i Afghanistan. Främst har afghaner drabbats. Men Andreas Stefansson säger att utländska hjälporganisationer har drabbats mer av olika hot de senaste åren, och att det finns en oro att man blandas ihop med den internationella militära närvaron.

- Det har varierat mellan åren. Det händer att det är kriminella grupper som ser möjligheter att tjäna pengar, men det kan också vara ideologiskt motiverade grupper, säger Stefansson

SAK försöker att minska riskerna genom att arbeta med att få en hög acceptans, genom att bland annat använda lokal personal, och har enligt Stefansson en väl utvecklad och kontinuerligt uppdaterad säkerhetsorganisation.