Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Särskilde åklagaren Robert Mueller. Arkivbild.

Advokat åtalas för lögn i Rysslandutredning

Ännu en person har åtalats i spåren av särskilde åklagaren Robert Muellers Rysslandutredning. Det är advokaten Alex Van der Zwaan, svärson till en av Rysslands rikaste män, som anklagas för att ha ljugit för FBI. Han förklarade sig på tisdagen skyldig inför en amerikansk domstol.

Van der Zwaan ska ha farit med osanning när han i november frågades ut om sin kommunikation med Rick Gates, som var samarbetspartner till president Donald Trumps tidigare kampanjchef Paul Manafort. Gates och Manafort åtalades i oktober misstänkta för penningtvätt och för att ha undanhållit information om att de arbetat för ett proryskt ukrainskt parti.

Manafort står åtalad på tolv punkter – bland annat för att ha konspirerat mot USA.

Åtalet mot den Londonbaserade advokaten har inga kopplingar till president Donald Trumps valkampanj utan handlar om mejlkommunikation mellan honom, Gates och en anonym person kallad Person A. Mejlen har kopplingar till arbete som Van der Zwaan och hans advokatfirma utförde i Ukraina 2012.

I höstas sade advokaten till FBI att han inte visste varför mejlen från honom och ”Person A” inte lämnats in till särskilde åklagaren. Men enligt åtalet hade Van der Zwaan i själva verket raderat mejlen eller medvetet låtit bli att lämna in dem.