Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Adolf Hitlers självbiografi - Tysklands bästsäljare

Nyutgåvan av Adolf Hitlers självbiografi "Mein Kampf", som publiceras i Tyskland för första gången sedan andra världskriget, har blivit en bästsäljare, skriver The Independent.

Adolf Hitlers bok "Mein Kampf" tryckte under fjolåret upp för en nyutgåva i Tyskland. Det var första gången sedan andra världskriget som boken tryckts upp på nytt, skriver The Independent.

Efter Adolf Hitler's självmord 1945 överfördes rättigheterna till hans okända självbiografi till delstaten Bayern, som valde att inte publicera boken i Tyskland.

Men eftersom det gått mer än 70 år sedan författaren, Adolf Hitler, dog så får nu enligt upphovsrätten vem som helst publicera arbetet från och med 2016 och framåt.

Det Samtidshistoriska Institutet (IFZ) släppte den första utgåvan i nytryck under en antisemitisk manifestation i januari under fjolåret. Sedan dess har den sålts i 85 000 kopior - vilket har gjort den till en av fjolårets mest sålda böcker  i Tyskland.

Kommer säljas i bokhandlarna

Försäljningen av boken kommer att fortsätta under det kommande året, något som många har uttryckt sin oro över. Framförallt menar man att  IFZ oavsiktligt har spridit nazistpropaganda.

Andreas Wirsching, som är chef för institutet, tar dock avstånd från kritiken: 

- Tvärtom, debatten om Hitlers världsbild och hans inställning till propaganda erbjuder en chans att titta på orsakerna och konsekvenserna av totalitära ideologier, vid en tidpunkt där auktoritära politiska åsikter och högerextrema slagord är på frammarsch, till The Guardian.

Institutet samlar datauppgifter från bokhandlare, där det framgick att kunderna främst är intresserad av politik, historia och utbildning och inte reaktionärer eller högerextrema radikaler.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.