Den konservative domaren Brett Kavanaugh har nominerats av president Donald Trump till posten som USA:s näste HD-domare.
Den konservative domaren Brett Kavanaugh har nominerats av president Donald Trump till posten som USA:s näste HD-domare.

Aborträtt i fokus när Kavanaugh frågas ut

Är USA:s aborträtt en lag huggen i sten? Och ska en sittande president kunna åtalas? Frågorna lär dominera nästa veckas grillning i senaten av konservative Brett Kavanaugh, som president Donald Trump vill se som nästa HD-domare.

ANNONS
|

Den politiskt laddade frågan om abort har dominerat debatten kring domarutnämningen. Brett Kavanaugh väntas ta över efter den tidigare vågmästardomaren Anthony Kennedy, som går i pension och som ofta röstat liberalt i frågor om medborgerliga fri- och rättigheter. Godkänns Kavanaugh får Högsta domstolen, som har nio medlemmar, en tydligt konservativ majoritet vilket skulle kunna leda till att det prejudicerande fallet "Roe mot Wade" – som 1973 fastställde att fri abort ingår i den grundlagsskyddade rätten till privatliv – rivs upp.

Farhågorna har fått demokrater och mer mittenorienterade republikanska senatorer att se rött, i synnerhet Susan Collins från Maine som är för abort.

ANNONS

- Jag kommer inte att stödja en kandidat som visar fientlighet mot "Roe mot Wade", sade republikanen i somras.

Mer försonlig

Efter ett samtal med Kavanaugh i veckan var hon dock mer försonlig sedan han gett försäkringar om att han betraktar abortlagstiftningen som "fastslagen". Collins kommer dock att bestämma sig för huruvida hon stödjer Kavanaugh först efter utfrågningen.

Hennes röst kan vara avgörande, eftersom Republikanerna har minsta möjliga majoritet i kammaren och är ett splittrat parti där alla inte rättar sig efter piskan. Efter senatorn John McCains frånfälle har partiet 50 röster och Demokraterna 49.

Utfrågningen startar på tisdag i senatens justitieutskott, innan ärendet går över till kammaren. Republikanerna hoppas att processen inte ska ta mer än fyra dagar, enligt tidskriften Time. För partiet är det viktigt att ha den nya domaren på plats före mellanårsvalet den 6 november, eftersom det finns en liten risk att man förlorar majoriteten i senaten då.

Bokstavstolkare

Demokraterna har protesterat mot schemat och hänvisar till att dokument från Kavanaughs tid som tjänsteman i president GeorgeW Bushs Vita hus ännu inte har offentliggjorts. Tuffa frågor om USA:s vapenlagar, samkönade äktenskap och just abort är att vänta från dem. Minoritetsledaren Chuck Schumer köper inte Collins resonemang om att aborträtten är "fastslagen lagstiftning".

ANNONS

- Det är inte så enkelt. Allt Högsta domstolen beslutar om är fastslaget tills det rivs upp.

53-årige Kavanaugh beskrivs allmänt som en respekterad, konservativ domare som lever upp till Trumps vallöfte om att tillsätta konservativa abortmotståndare i USA:s domstolar. Han beskrivs som en så kallad originalist, som anser att USA:s grundlag från 1787 ska tolkas bokstavligt utan att samtida förhållanden spelar in.

Emot presidentåtal

De senaste åren har Kavanaugh varit verksam vid en appellationsdomstol i District of Columbia. Tidigare har han bland annat jobbat för Anthony Kennedy samt i Vita huset. Han har även arbetat för den särskilde åklagaren Kenneth Starr som utredde president Bill Clinton för fastighetshärvan Whitewater och affären med praktikanten Monica Lewinsky. Undersökningen ledde till riksrättsanklagelser mot Clinton – som han friades från.

Det sistnämnda är pikant med tanke på läget i Washington DC. Kavanaugh formulerade flera av de vassa anklagelser som ledde till riksrättsprocessen mot Clinton. Men därefter har han tänkt om och 2009 skrev han att det är "ett misstag" att utsätta sittande presidenter för brottsutredningar, rapporterar The New York Times. Det kan tänkas klinga väl i Trumps öron, i en tid då hans tidigare advokat Michael Cohen pekat ut honom som medskyldig till kampanjfinansieringsbrott.

ANNONS
TT

Bakgrund: Högsta domstolen i USA

Högsta domstolen har sitt säte i USA:s huvudstad Washington DC. Den inrättades 1789 och är den dömande makt som ska balansera den verkställande (presidentämbetet) och den lagstiftande (kongressen) makten. I praktiken avgör domstolen huruvida lagar och domar är i enlighet med USA:s grundlag som skrevs 1787 och ratificerades 1788 samt dess 27 tillägg. Bland tilläggen finns den så kallade Bill of Rights (de tio första tilläggen) som ratificerades 1791.

Domstolen ska ha nio medlemmar som utses av presidenten på livstid. De kan dock pensionera sig på egen begäran samt i teorin avsättas genom riksrätt. Domarna måste godkännas av en majoritet av senatens medlemmar.

När man talar om HD:s medlemmar som konservativa eller liberala menar man främst i synen på grundlagstolkning. De konservativa tycker att lagtexten ska tolkas strikt, de liberala anser att aktuella förhållanden får spela in. En president har genom sina nomineringar chans att påverka om domstolen får liberal eller konservativ tyngd.

Nu aktuelle domarkandidaten Brett Kavanaugh är tänkt att ersätta Anthony Kennedy, som länge har varit den mitten-domare som avgjort när domstolen stått och vägt i känsliga frågor. Kennedy ansågs i grunden vara konservativ, men röstade ofta liberalt i frågor som rörde medborgerliga fri- och rättigheter. Det är till stor del på grund av honom som aborträtten upprätthölls 1992 och samkönade äktenskap blev lagligt 2015. Bland de övriga domarna anses fyra vara liberala och fyra konservativa.

Källa: Supremecourt.gov

ANNONS