Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Abort laglig i Uruguay

Uruguay blev på onsdagen det andra landet i Sydamerika som tillåter abort.

Enligt lagen som antogs i senaten med röstetalen 17 mot 14 tillåts kvinnor att göra abort under graviditetens första tredjedel. Kvinnan måste dock först konsultera tre medicinska experter om risker och alternativ till abort, som adoption.

Parlamentets underhus godkände den nya abortlagen i september.

I själva verket röstade parlamentet redan 2009 för en legalisering, men den dåvarande presidenten stoppade förslaget. Den nuvarande, José Mujica, är själv utbildad läkare.

Biträdande sjukvårdsministern Leonel Briozzo, som är förlossningsläkare, har drivit frågan om en legalisering, inte minst med hänvisning till patientsäkerheten.

Någon statistik över hur många illegala aborter som skett varje år kan ingen presentera, men beräkningen 30 000 har gjorts av enskilda organisationer.

Många kvinnor i Uruguay har använt en magsårsmedicin som cirkulerat på svarta marknaden för att göra abort illegalt. Det diskuteras nu om läkemedlet ska tillåtas för fosterfördrivning.

Guyana var det första landet i Sydamerika som legaliserade abort, 1995.

I Mellanamerika är abort tillåten i flera länder. Kuba legaliserade abort redan 1965. I Puerto Rico och även i Mexico City har kvinnor också rätt att avsluta sin graviditet.

Andra länder i Latinamerika, till exempel Colombia, tillåter abort endast under särskilda försvårande omständigheter, medan abort är totalförbjuden i sju länder, däribland Chile.