Den misstänkte mördaren transporteras till ett häkte i Nara i söndags för en vecka sedan. Arkivbild.
Den misstänkte mördaren transporteras till ett häkte i Nara i söndags för en vecka sedan. Arkivbild. Bild: Nobuki Ito/Kyodo via AP/TT

Abes mördare var bitter i brev

Den man som sköt ihjäl Japans tidigare premiärminister Shinzo Abe gav antydningar om sin plan i ett brev.

ANNONS

Efter mordet har det framkommit att 41-årige Tetsuya Yamagami, som greps på brottsplatsen med vapen i hand, hyste stort agg mot den nyreligiösa så kallade Moonrörelsen eller Moonsekten (formellt Enighetskyrkan eller Familjefederationen för världsfred och enighet). Han hade därtill fått uppfattningen att Shinzo Abe hyste sympatier för rörelsen.

Yamagami skickade kort före mordet ett brev till en icke namngiven man som beskrivs som en profilerad kritiker av Moonrörelsen, rapporterar den japanska nyhetsbyrån Kyodo.

I brevet skrev 41-åringen att han kände en bitterhet mot Abe, som han beskrev som "en av de mest inflytelserika av Enighetskyrkans sympatisörer i den verkliga världen". Han tillade dock att Abe inte var hans huvudsakliga "fiende".

ANNONS

Mördaren har enligt japanska uppgifter berättat i förhör att hans ursprungliga plan var att döda sydkoreanskan Hak Ja Han Moon, änka till frikyrkorörelsens grundare Sun Myung Moon. Covidrestriktioner ska ha satt stopp för de planerna.

Tetsuya Yamagami uppges också ha beklagat sig över att hans mamma tidigare hade donerat en stor summa pengar till rörelsen, vilket orsakat deras familj stora problem.

Den 8 juli sköts Shinzo Abe till döds mitt under ett kampanjtal som han höll i staden Nara. Han var under lång tid en av landets mest inflytelserika politiker.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS