Den palestinske presidenten Mahmud Abbas. Arkivbild.
Den palestinske presidenten Mahmud Abbas. Arkivbild.

Abbas: Jerusalem är inte till salu

USA:s president Donald Trump ifrågasätter om fredsförhandlingar mellan Israel och de palestinska myndigheterna någonsin kan komma att återupptas. Trump anser att palestinierna betett sig respektlöst sedan USA erkänt Jerusalem som Israels huvudstad.

ANNONS
|

Beskedet kom vid en presskonferens tillsammans med Israels premiärminister Benjamin Netanyahu vid Världsekonomiskt forum i Davos i Schweiz på torsdagen.

Enligt Trump har de palestinska myndigheterna betett sig respektlöst mot USA efter beslutet att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad. Han hänvisar till att palestinska ledare vägrat träffa vicepresident Mike Pence under dennes besök i Israel.

"Hundratals miljoner"

Den palestinska ledaren Mahmud Abbas har sagt att USA inte längre är neutralt och därför inte kan medla i konflikten efter det kontroversiella beslutet om Jerusalem. USA:s beslut ses i arabvärlden som en provokation och har väckt protester även i Europa och på flera andra håll.

ANNONS

Trump hotar också att frysa landets bistånd till de palestinska myndigheterna om de inte sätter sig vid förhandlingsbordet.

- Vi ger dem hundratals miljoner, sade Trump och tillade:

- De pengarna kommer inte att nå dem om de inte sätter sig ned och förhandlar om fred.

"Inte prutbart"

Den palestinske toppolitikern Hanan Ashrawi skräder inte orden efter Trumps uttalande. Han kallar USA för "förtryckare" och säger till nyhetsbyrån AFP att oviljan att möta Pence inte handlat om respektlöshet utan om självrespekt. Samtidigt upprepar Mahmud Abbas via sin talesperson Nabil Abu Rudaina att USA-ledda fredsförhandlingar är uteslutna om inte Trump-administrationen backar i Jerusalemfrågan.

- Det går inta att pruta när det gäller palestiniernas rättigheter och Jerusalem är inte till salu, säger han om Trumps hot om fryst bistånd, enligt Reuters

ANNONS

Netanyahu konstaterar krasst att det inte finns något alternativ till USA som medlare i förhandlingarna mellan Israel och de palestinska myndigheterna.

Jerusalems status är en av de mest svårlösta frågorna i konflikten i Mellanöstern. Israel ser staden som sin odelade huvudstad, medan palestinierna anser att östra Jerusalem ska bli huvudstad i en framtida palestinsk stat.

TT

Fakta: Omstridd stad

Jerusalem har varit omstritt i årtusenden, och kontroverserna fortsätter med full kraft. I FN:s delningsplan för Palestina 1947 — som ledde till skapandet av Israel – var Jerusalem en internationell stad mellan de judiska och arabiska stater som skulle skapas.

Känsligheten i frågan har gjort att omvärlden i stället behandlat Tel Aviv som Israels huvudstad. Sverige har, liksom USA och många andra länder, sin ambassad i Tel Aviv och bara ett konsulat i Jerusalem.

Egentligen fattade USA ett annat beslut redan 1995, då kongressen röstade igenom lagen The Jerusalem Embassy Act. "Sedan 1950 har staden Jerusalem varit staten Israels huvudstad", står det i lagen.

Lagen har dock ett kryphål, som troget utnyttjats sedan dess: flytten av ambassaden kan skjutas upp ett halvår i taget, om "nationell säkerhet" kräver det.

Alla presidenter har två gånger om året punktligt skrivit under uppskjutandet. Donald Trump gjorde det också första gången det blev aktuellt, i somras. Men när det var dags igen lät han bli.

Trump har i stället slagit fast att Jerusalem är Israels huvudstad.

ANNONS