Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

För tio år sedan dömdes lägervakten John Demjanjuk för delaktighet i mord på judar ett nazistiskt dödsläger. Nu utreds en av de sista levande nazivakterna. Arkivbild.
För tio år sedan dömdes lägervakten John Demjanjuk för delaktighet i mord på judar ett nazistiskt dödsläger. Nu utreds en av de sista levande nazivakterna. Arkivbild. Bild: Matthias Schrader/AP/TT

95-årig nazistvakt utreds för mordsamröre

Under andra världskriget tjänade han som lägervakt i ett nazistiskt krigsfångläger. Nu utreds den 95-årige mannen av tyska åklagare för delaktighet i mord på sovjetiska krigsfångar.

Den misstänkte var stationerad i Stalag VI C Bathorn i nordvästra Tyskland från oktober 1943 till april 1945 när lägret befriades.

Tusentals av lägerfångarna var soldater från Sovjetunionen, varav ett stort antal dog av misshandel, sjukdom, överansträngning och svält enligt åklagarmyndigheten i den tyska staden Celle.

Efter domen 2011 mot lägervakten John Demjanjuk för delaktighet i mordet på judar i lägret Sobibor har Tyskland trappat upp jakten på lägre rankade nazister.

Åklagarna har tiden emot sig att hinna ställa de sista ännu levande förövarna från nazitiden inför rätta. Bara ett dussintal fall är fortfarande öppna för utredning, enligt tyska medier.