93-åriga Zhang Hexian är proffs på kung-fu

Hon är 93 år gammal - och kung fu-proffs. Zhang Hexian började träna kampsporten vid fyra års ålder - därefter har hon fortsatt för att hålla sig i form, skriver CNN. - Kung fu var ett bra sätt för mig att lära mig självförsvar, säger hon till CNN.

ANNONS
|

Kung fu-mormorn är Zhang Hexian 93 år gammal och har sedan fyra års ålder tränat den välkända kampsporten, vilket CNN tidigare har skrivit om.

Mormorn har blivit en stor sensation i Kina.

- Jag började träna när jag var fyra år gammal. Det är en familjetradition som har varat i över 300 år, säger hon till CNN.

Zhang Hexianbor i Kinas sydöstra provinsZhejiang, berättar vidare för tidningen attallafamiljemedlemmar har lärt sig kung fu, som ger både disciplin och styrka.

Går upp 05 varje morgon

För CNN berättar hon hur hon minns när honvaknade upp på morgonen och började öva kampsporten i sängen.

ANNONS

-Jag föddes 1924 vid en tid närKina var i krig med andra länder. Så kung fuvar ett bra sätt för migatt lära mig självförsvar.

Vid 05 på morgonen går hon varje dag upp för att starta dagen med ett träningspass.

Enligt henne själv, behåller man en bra kropp genom träning och en positiv inställning. Dessutom tillägger hon att det också är viktigt att hjälpa andra så ofta man kan.

Hade inte råd med mat

Den typ av Kung Fu som hon utövar härstammar från provinsen Fujian och omfattar 15 olika stilar.

Varje stil har ungefär 36 olika drag och enligt Zhang Hexian tar det drygt två till tre år att lära sig en stil.

Hon själv behärskar samtliga stilar.

- Jag minns att jag hade så ont, jag kunde inte ens gå på toaletten. Och vi var en fattig familj, så efter att ha tränat svalt jag för vi hade ingenting att äta, berättar hon.

Nu har familjen flyttat till andra ställen sedan flera år tillbaka. I stället lär hon ut sporten till grannar.

ANNONS