Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

90-årig belgisk kvinna dog – smittad av två mutationer

Det är möjligt att bli smittad av två coronamutationer samtidigt. Det konstaterar forskare efter att en 90-årig kvinna som dog i Belgien i mars visade sig vara just det.

När den 90-åriga belgiska kvinnan lades in på sjukhus kunde läkarna konstatera att hon var infekterad av två virusmutationer samtidigt: varianterna som kallas alfa och beta, rapporterar BBC. Hon var inte vaccinerad och lades först in på sjukhus med milda symptom, som sedan förvärrades.

Kvinnan avled i mars i år.

– Huruvida dubbelinfektionen med två varianter spelade roll för den snabba försämringen för patienten är svårt att säga, säger belgiska forskaren Anne Vankeerberghen, som studerat fallet, till BBC.

LÄS MER: Ingen fara om vaccinsprutan inte känns

LÄS MER: Över 60 procent av alla vuxna i regionen har fått en dos

Läkarna tror att kvinnan smittades med de olika varianterna av två olika personer.

– Båda varianterna cirkulerade i Belgien vid tillfället, så det är troligt att kvinnan dubbelinfekterades med olika virus från två olika personer. Tyvärr vet vi inte hur hon smittades, säger Anne Vankeerberghen.

Fallet, som nu diskuteras nu på en europeisk medicinsk kongress, tros vara det första dokumenterade där en person smittats av två varianter samtidigt. Fenomenet är ovanligt, men har senare även påträffats i Portugal och Brasilien.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.