Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

9/11: Snart fler döda av dammet och askan än av attacken

Dödssiffran för de som har dött av giftigt damm och aska när tornen rasade i attacken mot World Trade Center ökar. Om fem år beräknas fler ha dött av följdsjukdomarna än av själv attacken.

Nästan 3 000 personer dog i attackerna mot World Trade Center, Pentagon och flygplanet United 93 den 11 september 2001. Nu säger experter att dödssiffran från de som har blivit sjuka av giftigt damm och aska från när World Trade Center-tornen rasade, kommer vara högre inom fem års tid. Det rapporterar The Guardian. Åtminstone 1 000 personer, troligtvis ännu fler, har dött från långdragna och plågsamma sjukdomar med koppling till dammet från tornen. Mer än 37 000 har officiellt blivit förklarade sjuka. 

Nytt monument vid Ground zero

Fler vill nu se ett nytt monument på platsen där World Trade Center stod, som hedrar de som har dött eller blivit sjuka av gifterna. 

– Det är många människor som är väldigt, väldigt sjuka i lungsjukdomar och som kommer få sitt liv förkortat med minst tio år. Vi ser redan många fler cancerrelaterade för tidiga dödsfall, även bland yngre människor, säger Jim Melius, läkare på New York State Laborers Union, till The Guardian.

Dagarna efter attacken försäkrade myndigheterna de boende på nedre Manhattan att luften var säker att andas. Först nu, 15 år senare, backar myndigheterna och ber om ursäkt till de som har insjuknat på grund av gifterna som fanns i luften.

"Såg ut som ett spöke"

Ruinerna efter World Trade Center innehöll asbest, bly, glas, tungmetaller, betong, giftiga gaser, olja och andra farliga ämnen dom blandades med det exploderande flygplansbränslet. 

–  Det var vidrigt. Det fyllde ens mun och hals och täckte hela mig. Jag såg ut som ett spöke, säger Merita Zejnuni, som arbetade i närheten när tornen rasade.

Hon drabbades av en våldsam, kronisk hosta och diagnostiserades nyligen med bröstcancer. Bara härom månaden fick Merita Zejnuni reda på att hon kunde ansöka om ekonomisk ersättning. År 2010 godkände amerikanska kongressen en lag som skulle garantera de drabbade under 9/11-attacken stöd som täcker sjukvårdskostnaderna.    

 

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.