Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman leder landets nya antikorruptionskommitté. Arkivbild.

840 000 000 000 kronor i saudisk härva

Saudiarabien har gripit hela 201 personer i den stora korruptionshärvan i landet. Enligt landets justitieminister beräknas den hisnande summan av motsvarande 840 miljarder kronor ha försvunnit i fel fickor.

"Utifrån våra utredningar under de tre senaste åren uppskattar vi att minst 100 miljarder dollar har missbrukats genom systematisk korruption och förskingring under flera decennier", skriver Sheikh Saud al-Mojeb i ett uttalande.

Enligt saudiska myndigheter har 208 personer frågats ut i härvan och 201 har gripits. De sju som har släppts misstänks inte för brott.

"Den potentiella skalan av korrupta metoder som har upptäckts är mycket stor", skriver informationsdepartementet i ett uttalande.

Tillgångarna på omkring 1 700 bankkonton har frysts under utredningen. Det är oklart hur stora summor som finns på kontona. Justitieministern understryker att alla konton är personliga, att inga företags- eller myndighetskonton påverkas och att landets system för att göra affärer därför fortfarande är intakt.

Enligt Thomas Lippmann, kännare av Saudiarabien, handlar härvan snarast om att befästa politisk makt, eftersom bara vissa personer i kungahuset (däribland minst elva prinsar) och affärsvärlden drabbats.

- Jag tror inte för en minut att det här verkligen handlar om att bli av med korruption.