84 döda - lastbil körde rakt in i folkmassa

84 människor har dött när en lastbil körde in i en folkmassa i franska Nice. Händelsen inträffade under nationaldagsfirandet. President François Hollande kallade till krismöte och anti-terrorutredare tog över fallet. Lastbilen var full med falska skjutvapen och granater, enligt borgmästare Christian Estrosi.

ANNONS
|

Är du på plats? Vet du mer?Ring oss på 031-17 20 10 eller mejla till 72010@gp.se

Det utbröt panik på strandgatan Promenade des Anglais där många hade samlats för nationaldagsfirandet under torsdagen. Vittnen uppgav att det var en lastbil som kört in på strandpromenaden och bilder från platsen visar hur människor springer från området.

Isabelle Johansson, 20, från Stockholm, blev vittne till händelserna.

-Vi hade precis gått ner från Promenade des Anglais, till en restaurang som heter Neptune Plage och satt oss ned vid bordet, säger hon till TT.

Först hörde de skrik och vände sig om och tittade upp mot gatan.

ANNONS

-Då ser vi en vit lastbil åka rakt genom folkmassan.

"Folk var galna"

Hon berättar att det var en stor folksamling på plats för att titta på fyrverkerierna, som precis avslutats.

-Folk började springa överallt och var helt galna. Vi hade varit där två minuter tidigare, säger hon.

Hon och hennes familj tog skydd i restaurangens källare, där de befunnit sig sedan händelserna. Hon säger att de mår bra, men att de är chockade.

-Vi vet inte riktigt när vi kan ta oss härifrån. Det är inte helt säkert, säger hon.

Lokala myndigheter säger att de betraktar händelsen som en attack, skriver Reuters. Omkring 68 skadades, varav 52vårdas för kritiska skador. 25 uppges ligga i koma.

Franska myndigheter meddelade på fredagen att 84 människor, varav 10barn, har dödats i attacken.

President François Hollande återvänder till Paris från södra delen av Frankrike för att delta i krisförhandlingar med anledning av attacken i Nice.

Åklagare uppger att anti-terrorutredare tar över fallet.

Gärningsmannen död

Den misstänkte gärningsmannen som körde lastbilen är död, enligt myndigheter. Ett vittne berättar för Expressen hur polis besköt lastbilen:

-Då ser jag fyra–fem poliser som hukar sig och skjuter mot någonting. Nästa gång vi tittar ut så står en vit lastbil där. Och poliserna står fortfarande och siktar mot den, säger vittnet Elisabeth.

ANNONS

Flera smällar

Svenska Ylva Sefastsson, 23, år befinner sig i Nice tillsammans med två vänner. De bor i en lägenhet precis i närheten av det inträffade.

-Vi satt på vår balkong och hörde att folk började skrika och vi såg att folk började springa på gatan nedanför oss, säger hon till TT.

-Sedan hörde vi några smällar.

Efter en liten stund lugnade det ned sig.

-Men sedan började folk springa i panik igen, Det är helikoptrar som snurrar och hörs sirener hela tiden, säger Ylva Sefastsson när TT talar med henne vid 23.30-tiden.

UD har ännu inga uppgifter om eventuellt drabbade svenskar

-Vi följer händelseutvecklingen och försöker få mer information om vad som har hänt, säger Cecilia Gillberg, presskommunikatör på UD.

Flera döda på vägen

Ett vittne berättar för Aftonbladet om händelsen med lastbilen på strandgatan:

-Den hade släckta lyktor. Den kom mot oss. Vi kastade oss åt sidan i sista sekund. Det låg flera döda på vägen, säger han till tidningen och fortsätter:

-Det var panik. Folk var hysteriska. Vi flydde mot stranden i rädsla för att den skulle ha sprängämnen.

En reporter från nyhetsbyrån AFP rapporterar samtidigt att fordonet färdades i hög hastighet mot strandpromenaden.

-Vi såg hur människor träffades av bilen, säger reportern.

ANNONS

Svenska Ylva Sefastsson, 23, år befinner sig i Nice tillsammans med två vänner. De bor i en lägenhet precis i närheten av det inträffade.

-Vi satt på vår balkong och hörde att folk började skrika och vi såg att fök började springa på gata nedanför oss, säger hon till TT.

-Sedan hörde vi några smällar.

Efter en liten stund lugnade det ned sig.

-Men sedan började folk springa i panik igen.

När TT talar med henne vid 23.30 svensk berättar hon att det är väldigt mycket sirener ute.

-Det är helikoptrar som snurrar och hörs sirener hela tiden.

Nu sitter de i lägenheten och försöker hålla sig uppdaterade för att få reda på vad som hänt.

”Kroppar låg strödda längs med gatan”

Ett vittne berättar för CNN hur hon, hennes man och deras 14-årige son såg attacken från sin hotellbalkong som har utsikt över strandpromenaden. Hon såg lastbilen köra upp på promenaden och plöja ner folkmassan. Hon hörde smällarna från lastbilen när den körde över människor.

Efter att ha hört skottlossning hörde hon skrik och började se människor som sprang fram och samlades kring de fallna kropparna.

– En stund efter skottlossningen blev allting väldigt tyst. Sen började man höra kvidande, skrik, och gråt, berättar kvinnan för CNN.

ANNONS

Hennes man säger att de såg minst tio döda kroppar ligga strödda över gatan.

– Det fanns hela familjer som låg ner och bara grät bredvid kropparna, säger han.

Sen spärrades området av och kropparna täcktes över.

Fakta: Terrordådet i Paris

130 människor dödades och mer än 350 skadades i en serie attentat på olika platser i Paris den 13 november 2015. Terrorgruppen Islamiska staten (IS) har tagit på sig skulden för dåden.

De flesta av dödsoffren krävdes inne på konsertlokalen Bataclan, där beväpnade män öppnade eld mot publiken under en konsert med bandet Eagles of death metal.

Fakta: Terrordådet i Bryssel

35 personer dödades och minst 200 skadades i attacker på Bryssels internationella flygplats Zaventem och i stadens tunnelbana den 22 mars 2016. Terrorgruppen Islamiska staten (IS) har tagit på sig skulden för dåden.

Vid åttatiden på morgonen exploderade en bomb vid incheckningsdiskarna i avgångsterminalen på flygplatsen. Strax därefter drabbade en andra explosion flygplatsen. Skott ska också ha avlossats före bomberna utlöstes.

Strax efter nio sker en explosion på ett tåg vid tunnelbanestationen Maelbeek, som ligger alldeles intill EU-kommissionens högkvarter.

ANNONS