Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/4

800 butiker stängda - sålde "olämpliga" kläder

Runt om i Iran har klädbutiker stängts på grund av att dessa påstås sälja "okonventionella och olämpliga" kläder. Detta tros betyda västerländska kläder och damkläder som inte uppfyller strikta islamiska krav. Det rapporterar den statlig tv i landet, enligt nyhetsbyrån AP.

Razzior mot klädaffärer har pågått under en 10-dagars period. Till en början ska myndigheter ha skickat ut officiella varningar till handlarna i över 3 600 butiker. Därefter ska polisen ha gjort tillslag mot ett antal butiker, med över 800 stängningar till följd. Det rapporterade statlig tv i Iran under måndagen, enligt AP.

LÄS OCKSÅ: "Iranska revolutionen misslyckad"

Iransk polis och statlig tv har under de senaste veckorna ha startat en kampanj mot försäljningen av begagnade kläder. Detta eftersom dessa anses vara "ohygieniska". Kampanjen har även tagit sikte på kläder med tryck på det engelska språket.

 

Moralpolisen utökar sina insatser 

1979 förde Irans islamiska revolution islamister till makten i Iran. Sedan dess har kvinnor tvingats täcka sig från topp till tå i löst sittande enkla överrockar som döljer den kvinnliga formen. Det krävs även att kvinnor ska täcka huvudet med sjal, en så kallad hijab. Under senare årtionden ska en del strikta regler kring kvinnligt klädskick lättats upp, men inom loppet av ett år har landet infört fler åtgärder för att "stärka moralen" i landet.

LÄS OCKSÅ: Därför bär män i Iran slöja

I september i fjol kom rapporter om att kvinnliga förare i Teheran riskerar att få sina bilar konfiskerade om deras slöjor inte bärs på rätt sätt eller har tagits av. Det ska krävas ett domstolsbeslut för att få tillbaka en beslagtagen bil.

– Det är helt enligt lagen, betonade general Teymour Hosseini, trafikpolischef i den iranska huvudstaden, via nyhetsbyrån Isna.

I juli i år bekräftade iranska myndigheter att de förstört 100 000 parabolantenner och andra typer av tv-mottagare. Anledningen till insatsen är att satellitsändningarna anses moraliskt skadliga.

Det massiva tillslaget genomfördes främst i Teheran och bevakades av general Mohammad Reza som leder landets religiösa frivilligmilis Basij. Naghdi hävdade att satellitsändningarnas endast leder till "ökat antal skilsmässor, missbruk och osäkerhet i samhället" vid ett framträdande i samband med att parabolantennerna förstördes.

– Sanningen är att parabolantennerna undergräver samhällets moral och kultur, sade han enligt Basijs nyhetsbyrå.

Naghdi lade till att en miljon iranier redan har överlämnat sina mottagare frivilligt. Enligt lag kan innehav, distribution eller reparation av en parabolantenn bötfällas med upp emot 24 000 kronor.

I april i år meddelade polischefen i Teheran att ytterligare 7 000 civilpoliser hade satts in för att stävja brottslighet i landet. Men folket fruktade att det egentliga motivet var att tillämpa den islamiska heltäckande klädkoden i landet. Det rapporterade AP.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.