<em id="emphasis-3d9f68572b3906b219ffba378355c680">Arkivbild. </em> Ett 60-tal barn i Gambia kan ha dött på grund av att de fått i sig en hostmedicin med för höga halter av skadliga kemikalier. Bilden har inget med händelsen att göra.
Arkivbild. Ett 60-tal barn i Gambia kan ha dött på grund av att de fått i sig en hostmedicin med för höga halter av skadliga kemikalier. Bilden har inget med händelsen att göra. Bild: Kevin D. Liles

66 barn dog på grund av njurskador – kan finnas koppling till hostmedicin

I Gambia har 66 barn dött på grund av akuta njurskador. FN:s hälsoorgan utreder nu om dödsfallen kan ha kopplingar till en indisktillverkad hostmedicin.

ANNONS
|

Indien undersöker just nu huruvida ett ett 60-tal barn i afrikanska Gambia kan ha dött på grund av en indisktillverkad hostmedicin, vilket Reuters rapporterar.

På onsdagen uppgav Världshälsoorganisationens (WHO:s) generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus för reportrar att FN:s hälsoorgan undersöker ett flertal dödsfall som skett på grund av akuta njurskador.

Det var i slutet av september som FN:s hälsoorgan informerade Indiens motsvarighet till Läkemedelsverket om dödsfallen i slutet av förra månaden, varpå tillsynsmyndigheten inledde en utredning. Utredningen pågår nu tillsammans med det indiska läkemedelsverket och den New Delhi-baserade läkemedelstillverkaren Maiden Pharmaceuticals, som producerar hostmedicinen.

Enligt WHO:s labbundersökningar ska hostmedicinen ha innehållit ”oacceptabla” halter av kemikalierna dietylenglykol och etylenglykol, som bland annat används som lösnings- och smörjmedel inom industrier och kan orsaka svåra njurskador. Kemikalierna återfinns vanligtvis i bromsvätska och kylarvätska.

ANNONS

Indiens regering har bett WHO att dela sin rapport om dödsfallen och säger att de kommer att vidta "alla nödvändiga åtgärder i frågan", enligt Reuters.

Det indiska läkemedelsföretaget uppger att de endast exporterar hostmedicinen till Gambia.

LÄS MER:Köttätande drog plågar USA – står bakom ökning av dödsfall

LÄS MER:Vanlig medicin bakom drogrelaterad död

LÄS MER:Giftig sprit på begravning tog över 40 liv

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS