Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Falcon 9-raketen på väg upp från Vandenberg Air Force Base i Kalifornien.

64 satelliter på en gång – och en skulptur

Med en och samma raket har Space X skickat upp 64 satelliter – nytt rekord, åtminstone för USA:s del, meddelar Elon Musks rymdföretag.

Första steget – den långa vita huvuddelen – av Falcon 9-raketen återanvändes dessutom för tredje gången, en viktig aspekt i Space X satsning på billigare rymdtrafik. Med äldre raketsystem faller förbrukade delar, som kan kosta många miljoner styck, ner i havet som skrot efter uppskjutningarna.

Efter färden landar första steget självt på en slags ponton, på lättsamt Space X-språk kallad "Just read the instructions", i Stilla havet.

Höljet, delar utformade ungefär som en mussla där satelliterna förvarats på vägen upp, kan dock inte landa på egen hand. Det har Space X löst med ett fartyg döpt till "mr Steven", med ett uppspänt nät ovanför som höljet ska landa i.

Missade nätet

Detta misslyckades dock efter måndagens uppskjutning, meddelar vd Elon Musk på Twitter. "Falconhöljets halvor missade nätet, men landade mjukt i vattnet", skriver han, och förklarar att man ändå hoppas bärga dem för återanvändning. "En liten simtur är inte fel", tillägger han.

Satelliterna tillhör en rad olika företag och institutioner från 17 länder, skriver nyhetsbyrån Reuters. 15 av dem är mikrosatelliter, som brukar väga högst 100 kilo.

Övriga är ännu mindre så kallade kubsatelliter. Det är en standard där enheterna har storleken en kubikdecimeter. Ofta väger en sådan kub bara ungefär ett kilo. Ingenting hindrar dock att man sätter ihop flera kuber till en något större satellit.

Med blotta ögat

Måndagens uppskjutning var en "chartertur", hyrd av företaget Spaceflight som tar emot bokningar av vemhelst som vill skicka upp något i rymden.

Denna gång har exempelvis Nevada Museum of Art skickat upp konstnären Trevor Paglens skulptur "Orbital Reflector".

Enligt museet ska den gå att se med blotta ögat från jordytan de kommande veckorna, för att sedan brinna upp när den börjar falla ner i atmosfären.