60 barn döda av syrebrist i Indien

Minst 60 barn har dött de senaste fem dagarna vid ett av de statliga sjukhusen i norra Indien efter att ha drabbats av syrebrist. Rädsla finns att dödstalen kan komma att stiga.

ANNONS
|

Indisk media rapporterar att 30 barn dog under torsdagen och fredagen efter att syretillförseln till de sjuka barnen ska ha avbrutits, för att räkningarna till leverantören av syret inte betalats. Sammanlagt har minst 60 barn dött de senaste fem dagarna.

Nu tar chefen för sjukhuset ansvar för katastrofen.

Myndigheterna nekar

Myndigheter säger till AFP att de har startat en utredning om vad som hänt, men nekar till uppgifterna att barnens död ska ha orsakats av syrebrist.

– Vi har startat en utredning för att ta reda på vad som hänt. Det stämmer att över 60 barn har dött de senaste fem dagarna men vi tror inte att det ärpå grund av det rapporterade syrebristen, säger Anil Kumas, regionaltombud för Gorakhpur regionen.

"Helvetet bröt ut"

Den indiska tidningen The Hindustan Times beskriver kaotiska scener på sjukhuset, Baba Raghav Das Medical College Hospital,när syretillförseln var påverkad.

"Helvetet bröt ut, skriver tidningen, det som följde var ett komplett kaos då panikdrabbade anhöriga sprang efter hjälp, och personalen som desperat försökte underhålla syretillförseln genom artificiella manuella andningspåsar"

Enligt tidningen ska de flesta barn som dött legat på neonatal-avdelningen och hjärninflammation-avdelningen.

ANNONS