Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/3

60 barn döda av syrebrist i Indien

Minst 60 barn har dött de senaste fem dagarna vid ett av de statliga sjukhusen i norra Indien efter att ha drabbats av syrebrist. Rädsla finns att dödstalen kan komma att stiga.

Indisk media rapporterar att 30 barn dog under torsdagen och fredagen efter att syretillförseln till de sjuka barnen ska ha avbrutits, för att räkningarna till leverantören av syret inte betalats. Sammanlagt har minst 60 barn dött de senaste fem dagarna.  

Nu tar chefen för sjukhuset ansvar för katastrofen. 

Myndigheterna nekar

Myndigheter säger till AFP att de har startat en utredning om vad som hänt, men nekar till uppgifterna att barnens död ska ha orsakats av syrebrist. 

– Vi har startat en utredning för att ta reda på vad som hänt. Det stämmer att över 60 barn har dött de senaste fem dagarna men vi tror inte att det är på grund av det rapporterade syrebristen, säger Anil Kumas, regionaltombud för Gorakhpur regionen. 

"Helvetet bröt ut"

Den indiska tidningen The Hindustan Times beskriver kaotiska scener på sjukhuset, Baba Raghav Das Medical College Hospital, när syretillförseln var påverkad. 

"Helvetet bröt ut, skriver tidningen, det som följde var ett komplett kaos då panikdrabbade anhöriga sprang efter hjälp, och personalen som desperat försökte underhålla syretillförseln genom artificiella manuella andningspåsar" 

Enligt tidningen ska de flesta barn som dött legat på neonatal-avdelningen och hjärninflammation-avdelningen.
 


Anil Kumar säger till AFP att sjukhuset kommer få mer syregastuber under kvällen och morgondagen och ska också ha rett ut eventuella skulder hos leverantören. 

Regionen är en av Indiens fattigaste och Indiens fredspristagare Kailash Satyarthi beskriver dödsfallen som en massaker på Twitter. 

"30 barn har dött på sjukhus utan syre. Det är inte en tragedi. Det är en massaker. Är det här vad 70 år av frihet betyder för våra barn?  


Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.