1/3

60 år sedan Lajka lämnade jorden

När hon lastades in i den trånga, fönsterlösa rymdkapseln Sputnik 2 visste forskarna att hon aldrig skulle komma tillbaka. Men gatuhunden Lajka blev ändå odödlig – som den första levande varelsen i omloppsbana runt jorden. – De nio varven runt jorden gjorde Lajka till världens första kosmonaut, offrad för att framtida rymduppdrag skulle lyckas, säger Lajkas tränare Adilja Kotovskaja till nyhetsbyrån AFP.

Den treåriga blandrashunden Lajka fångades in på gatorna i Moskva och valdes ut bland flera rivaliserande kandidater för sitt fogliga sätt och något retsamma uppsyn. Sedan väntade en enkel biljett mot stjärnorna.

Det var den 3 november 1957 som Lajka skickades upp i rymdkapseln Sputnik 2 för att aldrig återvända. Hon var den första levande varelsen som sköts upp till rymden, i en rymdkapsel som vägde 508 kilo.

Lajka har sedan dess närmast fått status som en sovjetisk gudinna i medier över hela världen.

Förhoppningen var att Lajka skulle överleva åtta till tio dagar, men efter bara några timmar dog hon av överhettning och uttorkning. Rymdfarkosten med hennes kropp brann upp i atmosfären fem månader senare.

– De nio varven runt jorden gjorde Lajka till världens första kosmonaut, offrad för att framtida rymduppdrag skulle lyckas, säger Adilja Kotovskaja, som tränade Lajka, till nyhetsbyrån AFP.

När den nu 90-årige forskaren tog farväl av hunden bad hon rymdfararen om ursäkt.

– Jag grät till och med när jag klappade henne för sista gången, säger Kotovskaja.

LÄS MER: De ofrivilliga astronauterna

Har blivit mer sällsynta

När ryssarna letade på gatorna efter hundar att skicka upp i rymden valde de alltid tikar, eftersom de inte lyfter på benet när de kissar och därmed behöver mindre utrymme. Lajka var omkring tre år gammal.

Hundar och apor har med tiden blivit mer sällsynta som rymdresenären. 

Numera är det välkänt vad människor klarar i rymden och därför behöver man inte längr experimentera med djur. Tiden då djur som Laika skapade nyhetsrubriker är förbi.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.