Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/13

55 år sedan första människan i rymden

I dag är det 55 år sedan den första människan åkte upp i rymden. Men en upptäckt i sista minuten höll på att sätta stopp för den historiska resan.

Jaurij Gagarin var bara 27 år gammal när han lyfte med raketen Vostok 1 från Kazakstan klockan 07.07 svensk tid den 12 april 1961. Gagarin, son till en hantverkare, klev in i farkosten som en okänd löjtnant och kom ut som en symbol för en av mänsklighetens främsta bedrifter.

Flygturen varade i 108 minuter och tog honom ett varv runt jorden innan det var dags att återvända.

Det var dock mycket nära att rymdresan blev stoppad sedan ett allvarligt fel på ena luckan upptäcktes strax innan start, visar tidigare hemligstämplade dokument som släpptes för några år sedan. Tekniker arbetade febrilt med att få av de 32 bultar som höll ihop luckan så att de kunde fästa den viktiga sensorn som släppt på insidan, framgår det.

Man fann även ett kritiskt fel på Gagarins rymddräkt, men inte heller det stoppade resan. Man befann sig i en rymdkapplöpning med USA och varendaste dag räknades. En månad senare hade USA sin förste astronout i omloppsbara runt jorden.

Om sin upplevelse av att vara i rymden ska Gagarin ha sagt följande:

– Känslan av att vara viktlös är något obekant jämfört med hur det är på jorden. Det är som om du ligger i horizontellt läge, uppspänd i remmar. Det känns som om du bara hänger.

Under ett möte med pressen några dagar senare gjorde Gagarin en extra anstränging för att försöka beskriva vad han såg från sin kapsel. Ingen kamera fanns ombord och vi får komma ihåg att ingen människa hade sett jorden från den höjden.

"Utsikten över jorden från 175 till 300 km är mycket skarp. Jordens yta ser ungefär som sett från en högtflygande jetplan. Man kan lätt se stora bergskedjor, stora floder, stora skogsområden, stränder och öar.

Molnen som täcker jordens yta är mycket synliga och deras skuggor mot jorden kan ses tydligt. Färgen på himlen är helt svart. Stjärnorna mot den svarta bakgrund verkar något ljusare och klarare. Jorden är omgiven av en karaktäristiska blå gloria. Denna gloria är särskilt synlig vid horisonten. Färgen börjar i ljusblått och övergår sedan i djup himmelsblått och lila för att sedan bli helt svart."

Även om Gagarin beskrivits som en rutinerad pilot så hade han i praktiken obefintlig kontroll över farkosten. Man visste helt enkelt inte hur tyngdlösheten skulle påverka honom.

Det var också långt ifrån självklart att kosmonauten skulle ta sig hem levande. För att gardera sig lät man förbereda tre olika pressmeddelanden: Ett där han kom hem som en hjälte. Ett andra om hans farkost skulle misslyckas med att nå jordens omloppsbana och i stället nödlanda på okänd mark. Och ett tredje om han förolyckades och mänskligheten fått sitt första dödsfall i rymden.

Knappt en timme efter uppskjutet släppte Sovjetunionen nyheten till resten av världen. Ytterligare 55 minuter senare landade Gagarin som en hjälte.

Väl på jorden möttes han av en storslagen parad genom Moskvas gator och han fick ta emot hederstiteln Sovjetunionens hjälte av sovjetledaren Nikita Chrusjtjov.

Gagarin hjälteförklarades omedelbart och blev en av Sovjetunionens främsta ansikten utåt. Han besökte faktiskt Sverige 1964.

– Han verkade vara en tuff flygartyp, men det jag slogs mest av var att han var så liten. Jag minns också att jag blev besviken över att han inte ville säga något om att Sovjet skulle försöka komma först till månen, säger den svenske rymdpionjären Sven Grahn till SVT.se

Gagarin omkom under mystiska omständigheter 1968 då hans MiG-15 störtade under en rutinflygning. Flera teorier om hans död har lyfts fram men den senaste – av hans kosmonautvän Alexey Leonov – är att Gagarin kraschade när det kom för nära ett plan som bröt ljudvallen. Han var bara 34 år gammal.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.