Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Missnöjd. Dessa skitpoliser ska bort, säger Bruno Mesquita, tidningsförsäljare i Rio de Janeiro.

53 poliser häktade för knarkbrott

RIO DE JANEIRO: Fönstren på polisens mörkgrå kravallbuss har immat igen. Bakom stolsryggarna gömmer sig en tiondel av poliskåren i distriktet Duque de Caxias utanför Rio de Janeiro. I måndags häktades 53 poliser för inblandning i kokainhanteringen i två av förortens favelor.
- Dessa banditer i uniform ska rensas ut, sade Sérgio Cabral, guvernör i Rio de Janeiro, efter gripandet.
Poliserna är misstänkta för att mot betalning ha skyddat kokainmaffiorna i favelorna Santa Lúcia och Parada Angélica i utkanten av Rio de Janeiro. Varje vecka har de korrumperade polismännen tagit emot mellan 7 000 och 28 000 kronor för att inte ingripa i kokainförsäljningen på kullarna. De har också fått pengar för att varna maffiorna för planerade razzior.
- De har betalats för att berätta om polisoperationer, lämna försäljningsställena i fred och för att inte gripa knarklangarna, säger poliskommissarie André Drummond.
Gripandet av de 53 poliserna är den största arresteringen som någonsin gjorts i ett enskilt polisdistrikt i Rio de Janeiro. På gator och torg jublades det i går när den civila polisen i mångmiljonstaden offentliggjorde nyheten.
- Detta har vi vetat länge. Men aldrig har någon vågat ingripa. Det känns underbart. Dessa skitpoliser ska bort, säger Bruno Mesquita, tidningsförsäljare i Rio de Janeiro.
Polisernas telefoner avlyssnades
Undersökningarna som ledde fram till gripandet inleddes redan i februari när den nya delstatsregeringens säkerhetschef José Mariano Beltrame förklarade krig mot kokainmaffiorna. Den civila polisen började utföra vanligt polisarbete och förhöra alla som blivit gripna för droghantering i favelorna. De gripna tvingades svara på frågor om vilka poliser de betalar för att kunna bedriva sin verksamhet. När väl namnen dök upp började de misstänkta polisernas mobiltelefoner att avlyssnas.
Under sju månader har 430 timmar mobiltelefonsamtal spelats in. Avlyssningarna avslöjar bland annat att det var en kille med kopplingar till kokainmaffiorna som cyklade runt en gång i veckan och betalade polismännen. Han ringde på i deras hem och när poliserna svarade med ett överenskommet kodnamn överlämnades pengarna i ett kuvert.
- Summorna varierade. En del poliser fick mer eftersom de tillhörde enheter som skulle ingripa mot försäljningen, säger poliskommissarien André Drummond.
De misstänkta poliserna greps i måndags när de kom till jobbet och sattes sedan i förvar i polisens kravallbuss, som annars används för huliganer vid de heta derbyna på fotbollsstadion Maracanã i Rio de Janeiro.
- Det här är en väldigt viktig operation där vår poliskår undersöker sin egen poliskår. En operation där våra seriösa och hederliga poliser håller på att rensa bland poliserna. Jag skulle vilja säga att dessa poliser som är inblandade med kokainmaffiorna är mer kriminella än andra kriminella, säger delstatsguvernören i Rio de Janeiro, Sérgio Cabral.
Arresteringarna av polismännen skedde endast i ett av mångmiljonstadens 40 olika polisdistrikt. Fler ingripanden är att vänta.
- Vad vi hört finns det även en hel del poliser i andra distrikt som griper knarklangare enbart för att sedan kunna kräva en muta för att släppa dem. Det kommer vi nu att fortsätta att utreda, säger poliskommissarie André Drummond.
Ingen upprensning bland domstolarna
Det som oroar en del av befolkningen i Rio de Janeiro är att den upprensning som håller på att ske inom poliskåren inte följs upp av en liknande upprensning inom domstolsväsendet.
- Det är inte lönt att man häktar en tiondel av poliskåren om en korrumperad domare sedan släpper dem fria igen. Detta måste följas upp, säger tidningsförsäljaren Bruno Mesquita på torget i stadsdelen Flamengo i Rio de Janeiro.
De häktade poliserna har redan samlats kring en försvarsadvokat.
- Mina klienter känner sig överraskade. De tillhör det bästa teamet inom sitt polisdistrikt och har fått flera utmärkelser. Det kan vara personer länkade till droghanteringen som passat på att anklaga bra polismän, säger deras försvarsadvokat Ivo Perassolli.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.