Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Migranter väntar i gummibåtar på att bli räddade av hjälporganisationer, vars personal förser dem med räddningsvästar innan de förs i säkerhet. Många av migranterna som försöker ta sig till Europa från Libyen är från länder söder om Sahara i Afrika.

5 000 migranter räddade i Medelhavet

Omkring 5 000 migranter räddades på Medelhavet under torsdagen. Det uppger den italienska kustbevakningen för AFP. Enligt Internationella organisationen för migration (IOM) har uppskattningsvis cirka 215 000 tagit sig till Europa havsvägen från årsskiftet fram till slutet av förra veckan.

Dödsoffren har under det första halvåret i år varit över 2 800, drygt 1 000 fler än under samma period i fjol, enligt IOM. Merparten av dem som inte överlevde resan till Europa försökte ta den mellersta rutten över Medelhavet till Italien.

Enligt en talesman för italienska kustbevakningen verkade det på torsdagen röra sig om människor som inlett den farliga resan från Libyens kust mot Europa när vädret blivit bättre.

- Vi räddade totalt omkring 5 000 människor i 43 räddningsoperationer, sade talesmannen.

De flesta av migranterna var ombord på gummibåtar. En död kropp hittades ombord på en av gummibåtarna. Två träbåtar användes av libyska människosmugglare.

- Vi registrerade ett stort antal resor i dag efter att flera dagar med dåligt väder till havs har hindrat människor från att lämna Libyen, sade talesmannen.

Över 10 000 har dött när de försökt ta sig över Medelhavet till Europa sedan 2014.