Sammankomsten i Helsingfors blir det första officiella toppmötet mellan Rysslands president Vladimir Putin och USA:s dito Donald Trump. Tidigare har de dock setts vid sidan av andra möten, som på Apec-mötet i november förra året där bilden är tagen.
Sammankomsten i Helsingfors blir det första officiella toppmötet mellan Rysslands president Vladimir Putin och USA:s dito Donald Trump. Tidigare har de dock setts vid sidan av andra möten, som på Apec-mötet i november förra året där bilden är tagen.

4 anledningar till ett toppmöte i Helsingfors

Donald Trump och Vladimir Putin ska träffas i Finlands huvudstad den 16 juli. Här är fyra anledningar till varför Helsingfors är en lämplig plats för deras första toppmöte.

ANNONS
|

Veteranvärd för toppmöten

Det blir inte första gången som Helsingfors står i centrum för storpolitiken. 1975 samlades ledare för USA, Sovjetunionen och 33 andra länder i den finländska huvudstaden för att skriva under en slutlig överenskommelse om en ny säkerhetsordning i Europa. Konferensen om säkerhet och samarbete i Europa (ESK, föregångaren till OSSE) medförde avkylning i relationerna mellan fienderna i kalla kriget.

Här organiserade också USA:s president George Bush hastigt ett endagsmöte med Sovjetledaren Michail Gorbatjov i september 1990, främst för att visa på enighet med anledning av krisen i Persiska viken. Det ledde till ett gemensamt krav på ett irakiskt tillbakadragande från Kuwait – ett uttalande som Bush ansåg vara "enastående och historiskt".

ANNONS

Ett annat rysk-amerikanskt möte ägde rum i Helsingfors 1997, då USA:s president Bill Clinton, tillfälligt rullstolsburen, och Rysslands president Boris Jeltsin träffades trots stora motsättningar. "Den svårt knäskadade Clintons ankomst blev föga presidentmässig. Han hissades ned på plattan i en av Finnairs cateringvagnar. Det hela var ganska oceremoniellt och det uppstod tillfällig förvirring om var den röda mattan skulle rullas ut" skrev TT:s utsände. Vidare ska Clintons nattsömn på hotell Inter-Continental ha störts av oljud – något som presidenten skämtsamt anklagade sin ryske kollega för medan hotellchefen lade skulden på kastruller som demonstranter slamrat med ute på gatan. Trots detta slutade mötet i relativt positiva tongångar, trots den hårda retorik som hade föregått det.

Finland är ingen Natomedlem

Finland är neutral mark för Trump och Putin i den mening att landet står utanför Nato – även om det tillsammans med Sverige utgör de två länder som försvarsalliansen, enligt dess chef Jens Stoltenberg, har tätast samarbete med. Alliansen bildades som ett skydd mot den upplevda sovjetiska aggressionen efter andra världskriget.

Under stora delar av kalla kriget försökte Finland balansera mellan öst och väst. I dag stödjer Finland sanktionerna mot Ryssland, även om president Sauli Niinistö har gjort sig känd för en relativt pragmatisk hållning gentemot grannlandet. Men sanktionerna, landets EU-medlemskap och nära samarbete med Nato gör att många experter menar att den utbredda uppfattningen om att Finland befinner sig någonstans i mitten mellan Ryssland och väst inte stämmer.

ANNONS

"Vi måste undvika felaktiga narrativ om Finlands geopolitiska ställning. Finland är en stabil del av väst och en gedigen partner till USA och Nato" skrev till exempel Erik Brattberg, chef för Europaprogrammet vid tankesmedjan Carnegie Endowment for International Peace, på Twitter efter beskedet om var mötet skulle äga rum.

Trump är redan i Europa....

Rent geografiskt är Helsingfors en fullträff. Donald Trump kommer redan att befinna sig i Europa, först ska han delta i Nato-toppmötet i Bryssel och sedan väntar hans besök i Storbritannien.

...och Putin har ett fotbolls-VM att sköta

Ur logistisk synpunkt passar Helsingfors även Vladimir Putin. I Ryssland pågår fotbolls-VM och eftersom mästerskapet avslutas dagen före toppmötet glädjer sig kanske presidenten över att det inte ens tar två timmar att flyga från den ryska till den finländska huvudstaden.

TT

Fakta: Första toppmötet

USA:s president Donald Trump och Rysslands president Vladimir Putin kommer att träffas för sitt första officiella toppmöte i Helsingfors, Finland den 16 juli. Tidigare har de båda ledarna bara talats vid i telefon eller mötts vid sidan av andra möten.

På dagordningen står de bilaterala relationerna samt "ett antal nationella säkerhetsfrågor" enligt Vita huset. I dagsläget är relationerna på många sätt lika dåliga som under kalla kriget, vilket bland annat beror på Rysslands annektering av Krimhalvön, dess inblandning i kriget i östra Ukraina, oenighet kring Syrien och anklagelser om ryska påverkansförsök på det amerikanska presidentvalet. Men de båda presidenterna har regelbundet uttryckt en önskan om ett bättre samarbete.

ANNONS