34 borgmästarkandidater mördade inför valet i Mexiko

En borgmästarkandidat i Mexiko mördades i tisdags under en valkampanj, uppger Sky News. Händelsen är därmed den senaste av 34 kandidatmord som skett i landet.

ANNONS
|

De nationella, regionala och lokala valen i Mexiko ska hållas den 6 juni. Men för de mexikanska politikerna kan beslutet att kandidera vara förenat med livsfara.

Alma Barragan, borgmästarkandidat i staden Moroleón i Mexiko, mördades i tisdags efter att under en valkampanj delat sin plats i en Facebook Live-sändning. I videon uppgav hon gatuadressen hon stod på och uppmanade väljarna att komma dit och prata med henne om hennes förslag.

Tros ha med gängkonflikter att göra

Moroleón ligger i den våldsdrabbade delstaten Guanajuato i Mexiko, och mordet tros höra ihop med den omfattande korruptionen och droghandeln som sker i landet.

Händelsen utgör det 34:e kandidatmordet inför valet den 6 juni, och Mexikos president Andrés Manuel López Obrador menar att morden utförts av kriminella organisationer i landet för att skrämma väljarna från att rösta.

ANNONS

– När det blir stor röstnedläggelse dominerar maffian valen, sade Andrés Manuel López Obrador.

Det påstås finnas en konflikt mellan Jaliscokartellen och Sinaloakartellen om vem som ska få kontroll över Guanajuato, och enligt Sky News tror flera experter att gängen vill ge betrodda kandidater högt uppsatta positioner i den lokala politiken i syfte att kunna bedriva kriminella verksamheter utan påverkan från polisen.

LÄS MER:Mordvåg mot politiker inför val i Mexiko

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS