30 år sedan första kända aidsfallet

ANNONS
|

Med tanke på de miljontals människoliv farsoten har skördat och fortsätter skörda har det på senare år varit märkligt tyst om om aidsepidemin. På söndagen är det exakt 30 år sedan de första fallen blev kända.

Det var den 5 juni 1981 som amerikanska epidemiologer publicerade en rapport där man beskrev fem mystiska fall med homosexuella män som fått immunsystemen utslagna. Få anade då att vilket mörkt kapitel i världshistorien som hade inletts. Men nu vet vi svaret.

De senaste tre decennierna har 30 miljoner människor dött i immunbristsjukdomen Acquired Immune Deficiency Syndrome, som förkortningen aids står för. På senare år har trenden med ett ökat antal nysmittade av viruset hiv, som orsakar aids, lyckligtvis vänt men fortfarande i dag smittas hisnande 7 000 människor om dagen av det dödliga viruset.

ANNONS
Bättre testmöjligheter

Enligt FN-organet Unaids vet inte omkring hälften av dem som bär på viruset om att de är smittade.

-Det är ett jätteproblem och det är en jätte-jätte-jättefråga, konstaterade Unaids-chefen Michel Sidibe i samband med att han tidigare i veckan presenterade rapporten Aids 30 - nationer vid vägskälet.

Sidibe efterlyste samtidigt resurser för bredare och mer omfattande testmöjligheter - vilket i sin tur också skulle resultera i minskad infektionsgrad, skriver nyhetsbyrån AFP.

Men om viruset på 1980-talet och en bra bit in på 1990-talet obönhörligen ledde till döden för dem som smittats, har situationen förändrats nu. Sedan i mitten av 1990-talet finns bromsmediciner som hejdar sjukdomsförloppet. Behandlingen botar dock inte infektionen men mängden hiv-virus i blodet kan bli så låg så att det inte längre är mätbart, uppger den svenska stödorganisationen för hiv-smittade Noaks Ark.

Undanskymd rapportering

I början var bromsmediciner i praktiken bara förbehållet patienter i den rika delen av världen - ett faktum som sannolikt bidrog till att den intensiva internationella mediebevakning som präglat aidsfrågan de första åren övergick till en mer undanskymd rapportering efter det att bromsmedicinerna kom ut på marknaden.

Aningslöst ansågs aidsfrågan mer eller mindre löst - men faktum var att miljontals och åter miljontals människor dog aidsdöden i den fattiga delen av världen. Utan tillgång till några bromsmediciner.

Men även här finns positiva tecken. Även om aids som Sidibe uttrycker är "en metafor för ojämlikhet" så har tillgången på bromsmediciner på senare år "ökat dramatiskt" även i fattiga länder, enligt Unaids.

ANNONS
ANNONS