3 000 irakiska elitsoldater går in i Mosul

Under måndagen ska 3 000 irakiska elitsoldater gå in i östra Mosul. I gryningen inleddes ett angrepp med mål att inta den IS-kontrollerade staden. De irakiska trupperna har mötts av tung eldgivning och bilbomber.

ANNONS
|

En trupp från Iraks regeringsarmé har nått fram till och in i stadsdelen al-Karama i Mosul, uppger ett armébefäl för nyhetsbyrån Reuters.

Armén är på marsch mot storstaden för att befria den från Islamiska staden (IS). Om de senaste uppgifterna stämmer är det nu första gången styrkorna som försöker driva ut IS har lyckats ta sig in i Mosul.

Brigadgeneralen Haider Fadhil säger till AP att IS har tagit till bilbomber för att försökastoppa angreppet, men att de irakiska trupperna bara är tre kilometer från stadsgränsen.

Den militära operationen, som inleddes i gryningen, bestod bland annat av pansarfordon ochUSA-tillverkade pansarvagnar som varunderstödda av artillerield och luftangrepp.

ANNONS

Soldaterna använder Google maps

De elitsoldater som leder anfallet går under namnet "Den gyllene divisionen" och består av veteraner frånkriget mot IS.

Den erfarna gruppen av irakiskasoldater utgör spjutspetsen i kriget mot terrorgruppen, enligt CNN.Det innebär bland annat att de möts av de beryktade mänskliga sköldarna som IS använder i sin krigföring.

LÄS OCKSÅ:FN: IS har kidnappat 8 000 familjer

För att kunna identifiera sina mål har de irakiska trupperna använt sig av Google maps och av video filmad med hjälp av sikten på prickskyttegevär, skriver CNN.

"Kan vara riktiga tuffingar"

Åke Sivertun är professor på Försvarshögskolan och tycker att det låter osannolikt att de irakiska elittrupperna använder Google maps i sin krigföring.

– Har de inte fått bättre på fötter än så tycker jag synd om dem. Det finns mycket bättre verktyg än så,säger han till GP.

Med den sortens tekniska utrustning som normalt används inom militären går det framförallt att få mycket bättre upplösning så att föremål kan urskiljas på meternivå. Det går även att se skillnad på till exempel ett maskeringsnät i plast och en vanlig buske. Trots att det enligt Åke Sivertun låter osannolikt, går det inte att utesluta att de irakiska styrkorna klarar sig med enklare medel.

– Det kan ju vara riktiga tuffingar som spanar på plats, sägerÅke Sivertun.

ANNONS

Redan intagit dussintals byar och städer

Den irakiska arméns mål för måndagen uppges vara att gå in i Mosuls östra stadsdel Gogjali.

– Om vi lyckas med det kommer vi bara vara några hundra meter ifrån Mosul, säger en officerare till nyhetsbyrån AFP.

Offensiven med syfte att återta Mosul började för två veckor sedan. Operationen där tiotusentals soldater deltar är den största i Irak på många år.

Den inledande fasen, därdussintals byar och flera mindre städer tas över från IS, är fortfarande pågående. Målet med den taktiken är att stänga av IS försörjningslinjer somgår mellan Mosul och den syriskagränsen.

ANNONS