Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

288 byar har förstörts i den burmesiska delstaten Rakhine. Arkivbild.

288 byar förstörda i Rakhine

Minst 288 byar har delvis eller helt bränts ned i delstaten Rakhine i norra Burma sedan den 25 augusti, enligt människorättsorganisationen Human Rights Watch (HRW).

Nya satellitbilder visar förstörda byggnader som är hem till människor från den muslimska folkgruppen rohingya. På bilderna syns flera platser där förstörda rohingyabyar ligger bredvid andra byar som inte har förstörts.

Enligt organisationen visar analyser av bilderna att bränderna koncentrerats till rohingyabyar och att de har ägt rum efter att burmesiska myndigheter hävdat att säkerhetsstyrkornas insatser avbrutits.

"De här senaste satellitbilderna visar varför över en halv miljon rohingyer har flytt till Bangladesh på bara fyra veckor", säger Phil Robertson vid HRW i ett pressmeddelande. "Den burmesiska militären har förstört hundratals rohingyabyar samtidigt som de har begått mord, våldtäkter och andra brott mot mänskligheten, som tvingat rohingya att fly för sina liv".

Totalt har organisationen analyserat bilder på 866 byar i Rakhine.

Den muslimska folkgruppen rohingya har bott i delstaten Rakhine i västra Burma i generationer. FN har kallat den burmesiska arméns våld i delstaten för "ett skolboksexempel på etnisk rensning".

Rohingyer bor även i Bangladesh, Pakistan och Malaysia.