Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Planen var att köra kokainet till Köpenhamn och andra, enligt danska polisen, fortfarande okända platser i Skandinavien. Bild: Johan Nilsson/TT
Planen var att köra kokainet till Köpenhamn och andra, enligt danska polisen, fortfarande okända platser i Skandinavien. Bild: Johan Nilsson/TT

27 personer gripna – försökte smuggla 100 kilo kokain

En liga som försökt smuggla över 100 kilo kokain till Köpenhamn och andra städer i Skandinavien har stoppats av dansk polis. Sammanlagt kunde 27 personer gripas i droghärvan och de kommer under söndagen höras i dansk domstol.
– Kokain i dessa mängder är värda miljoner, säger Dennie Rise, chef för centrumet för specialutredningar vid Köpenhamnspolisen.

Den danska polisen beskriver drogsmugglarnas tillvägagångssätt. Kokainet kastades från ett containerfartyg, liggandes i vattnet söder om Stora Bältbron. Fartyget hade innan dess tagit sig från Ecuador och var på väg till Sankt Petersburg, skriver Sydsvenskan.

Nedanför containerfartyg väntade en mindre besättning kompanjoner i en annan båt. Efter att ha plockat upp lasten av kokain, som enligt polisen vägde minst 100 kilo, tog de sig till Spodsbjerg, en ort på ön Langeland med strax över 200 invånare.

Kunde gripas vid landstigning

Kokainet skulle där gömmas i en bils bagageutrymme – planen var att köra kokainet till Köpenhamn och andra, enligt danska polisen, fortfarande okända platser i Skandinavien.

Men planen gick i kras när den bara var till hälften genomförd. Istället för att köra mot Köpenhamn greps männen, som kört den mindre båten, när de kom i land i Spodsbjerg.

– Det var två män i en mindre båt som seglade ut och tog ombord kokainet. Men när de gick tillbaka till Langeland var de bara en man, för den andra simmade sista biten tillbaka med kokainet. Men vi stod redo och tog emot honom på stranden, säger Jesper Bangsgaard, vice polisinspektör vid Köpenhamnspolisen till HD och Sydsvenskan.

LÄS MER: Försökte smuggla nio kilo kokain via Kastrup

Bordade containerfartyget

Vid 10.30 på lördagsförmiddagen kunde också besättningen på containerfartyget, som efter att ha kastat av kokainet, åkt vidare söderut, gripas.

– Vi bordade skeppet, anhöll alla ombord och beordrade kaptenen att vända om och gå till Kalundborg hamn, säger Jesper Bangsgaard till Sydsvenskan.

Färden tillbaka till kajen i danska Kalundborg, som ligger på Själland norr om Stora Bältbron, tog över tio timmar. Det var smuggelfartygets storlek som gjorde att djuphamnen i Kalundborg behövdes.

– Det tog över tio timmar eftersom vi var helt nere vid gränsen till Tyskland när vi bordade den, säger Jesper Bangsgaard.

Skeppet ligger nu på ett inhägnat område och bevakas av polis.

27 personer gripna

Hela 24 personer kunde gripas på det containerfartyget och sammanlagt greps 27 personer i droghärvan.

Dennie Rise är chef för centrumet för specialutredningar vid Köpenhamnspolisen och han säger att polisen är nöjd med gripandet.

– Det är många kilo kokain som inte nått gatan. Nu återstår det att ta reda på vem som förgäves har väntat på drogleveransen, säger han och fortsätter med att förklara att kokainet de beslagtagit är värt miljonbelopp.

– Pengarna från drogförsäljningen återinvesteras i annan brottslighet. De pengarna saknas nu och kan inte längre investeras i vapen, fordon och annat som behövs i organiserad brottslighet.

Männen, som under söndagen kommer höras i dansk domstol, beskrivs av polisen som en blandad liga: de kommer från en rad olika länder och deras åldrar sträcker sig från 25 till 60 år.

LÄS MER: Flera ton kokain beslagtogs i ubåt

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.