Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/13

25 döda i översvämningar

De värsta översvämningarna på mer än ett sekel har hittills lämnat 25 personer döda i USA. Katastroftillstånd har nu utlysts i delstaten West Virginia av president Barack Obama.

David Ross berättade för NBC att hans familj flyttade upp sina värdesaker på övervåningen när flodvattnet började komma in i huset. 

– Vi hann inte få upp allt och när vattnet väl började komma in i huset slutade det inte stiga förrän det var över en meter högt vatten på bottenvåningen. Det är det värsta jag sett i mitt 39-åriga liv, berättade David Ross för CNN.

Räddningspersonal arbetade hårt för att svara på nödsamtal från invånare som blivit strandsatta av de snabba vattenflödena. Hittills har minst 24 personer dödats i översvämningarna. Det är landets högsta dödssiffra till följd av översvämningar sedan maj 2010, då 27 människor dog i Tennessee, Kentucky och Mississippi.

– Det ser ut som en krigszon när man går in i husen. Jag är rädd för att vi kommer hitta fler kroppar bland förstörelsen. Det är det sista jag vill göra, men vi är förberedda på det, berättade polisen C.S. Hartman för CBS News.

Undantagstillstånd har deklarerats i 44 av delstatens 55 län. Upp till 500 soldater bistår i räddningsarbetet. Invånarna får nu bidrag för tillfälliga bostäder och reparationer. Mer än 30 000 hushåll och företag är utan ström, det rapporterar BBC. President Obama har beordrade federalt stöd till tre av de värst drabbade kommunerna på begäran av guvernören Earl Ray Tomblin.

Det kraftiga regnet började under torsdagen och det förvandlade floder och vattendrag till störtfloder som isolerade flera städer. Översvämningarna är de värsta på ett sekel i vissa områden och hundratals människor har räddats.


– Jag har beordrat federalt stöd för att komplettera statliga och lokala insatser för de som drabbats av svåra stormar, översvämningar, ras och skred i området, sade president Obama genom ett uttalande från Vita huset.

West Virginia fick en fjärdedel av sin årliga nederbörd på en enda dag. Det uppgav den amerikanska vädertjänsten National Weather Service (NWS). En storm dumpade upp till 250 millimeter regn på delar av delstaten. Det fick floder och vattendrag att svämma över.

Över 100 bostäder har förstörts. Några av dessa slets från sina fundament och fördes bort. Uppåt 10 000 bostäder är fortfarande utan ström vilket är en minskning jämfört med de 32 000 som var utan ström i lördags.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.