Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Polis och räddningspersonal utanför den eldhärjade skolan i Kuala Lumpur.

24 döda i skolbrand i Malaysia

24 personer, de flesta av dem pojkar i tonåren, omkom i en kraftig brand i en religiös skola i Malaysias huvudstad Kuala Lumpur. Barnen kunde inte fly eftersom fönstren var försedda med galler.

Branden i tvåvåningsbyggnaden bröt ut tidigt på morgonen när barnen låg och sov, enligt stadens räddningstjänst. Den kunde släckas på en timme, men utan att brandmännen lyckades hindra katastrofen.

– Jag hörde skrik. Jag trodde att det var folk som bråkade. Jag öppnade fönstret till mitt hus och kunde se att skolan brann. De ropade på hjälp men jag kunde inte göra något, säger Norhayati Abdul Halim, som bor mitt emot skolan.

Lokala medier visar bilder på förkolnade sängar täckta av svart aska.

– Barnen försökte desperat att fly undan lågorna. Det fanns galler (för fönstren) som hindrade dem att lämna den brinnande byggnaden, säger ministern Tengku Adnan Tengku Mansor.

Stadens polischef Amar Singh säger att det inte fanns någon chans för barnen att fly undan lågorna eftersom branden rasade vid byggnadens enda utgång. Eleverna på skolan är pojkar mellan 13 och 17 år.

Antalet bekräftade döda är 22 elever och två anställda.

– De kan ha dött när de andades in giftig rök eller blev fast i elden. Jag tror att det är en av de värsta brandkatastroferna i landet på 20 år, säger Khirudin Drahman vid räddningstjänsten.

Sex elever vårdas på sjukhus i kritiskt tillstånd, enligt polisen.

Hur branden kunde starta utreds nu. Enligt brandkåren misstänker man att det antingen rört sig om en kortslutning, eller att den orsakats av en elektrisk myggbekämpare. Den muslimska skolan bedrev verksamhet utan tillstånd, enligt polisen.

Tidningen The Star rapporterar att brandmyndigheter tidigare har uttryckt farhågor om säkerhetsåtgärder på de oregistrerade och privata religiösa skolorna, som kallas tahfiz och där Koranen studeras, och har registrerat 211 bränder på sådana skolor sedan 2015.