Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

1/4

22-åring en av Londonterroristerna

Youssef Zaghba heter den man som polisen tror är den tredje attentatsmannen ansvarig för att sju människor miste livet i terrorattacken på London Bridge och Borough Market.

22-åriga Youssef Zaghba är den tredje av attentatsmännen bakom Londonattacken i lördags rapporterar Metropolitan Police. Zaghba är italiensk medborgare med en italiensk mamma och en marockansk pappa. Han ska ha bott i östra London.

LÄS OCKSÅ: Sju döda efter terrordåd på London Bridge

Den italienska tidningen Corriere della sera rapporterar att Zaghba blev arresterad i Italien förra året när han försökte ta sig från Bologna till Syrien. Zaghba ska, enligt tidningen, i mars 2016 ha förhörts misstänkt för internationell terrorism, men släpptes direkt.

Brittisk polis förnekar kännedom om Zaghba

Tidningen rapporterar också att italienska myndigheter ska ha informerat britterna om arresteringen av Zaghba, men Metropolitan Police uppger att han inte var känd av den brittiska polisen eller underrättelsetjänsten. Däremot ska han ha funnits med på den italienska listan över "personer av intresse".   

Metropolitan police skriver i en kommentar

"Trots att den formella identifikationen ännu inte är gjord, tror utredarna att det är den 22-år gamla Youssef Zagnba, från östra London. Den avlidnes familj är informerad. Han tros vara italiensk medborgare, med marockansk härkomst. Han var inte en person av intresse för polisen eller MI5" 

Hade radikaliserats allt mer

Identiteten på den tredje gärningsmannen kommer bara minuter efter att London avslutade en tyst minut för offren från lördagens attack. De andra två gärningsmännen är den 27-årige brittiske medborgaren Khuram Shazad Butt och Rachid Redouane, en 30- årig man som polisen tror är italiensk medborgare. 

Det finns än så länge knapphändiga uppgifter om Redouane, som enligt uppgift inte varit känd av polis sedan tidigare. Han ska dock enligt uppgifter till BBC ha bott i Irland.  Medgärningsmannen Khuram Shazad Butt finns det desto mer information om, och han ska ha förekommit i den brittiska polisens register sedan 2015 då en utredning öppnades på honom, som sedan lades ner. Han ska enligt uppgifter till BBC ha radikaliserats allt mer under de senaste åren och bland annat synts med en IS-flagga i en dokumentär från brittiska Channel 4.

The Guardian skriver att Butt ska ha varit gift och pappa till två små barn. Han ska även ha varit ett stort fan av fotbollsklubben Arsenal. Nyhetsbyrån uppger också att Butt jobbade på en snabbmatsrestaurang och var allmänt känd under namnet Abu Zaitun eller "Abs" bland de som mötte honom på gymmet eller en av de två moskeer där han brukade be. Hans allt mer fundamentalistiska inställning till religion ska dock ha skapat oro bland de runt omkring honom.

Både Redouane och Butt bodde enligt polisen i Barking, Östra London. 

Efterlyser information

Metropolitan Police uppger att de på tisdagsmorgonen arresterade en 27-årig man enligt de nationella terroristlagarna. Tidigare greps 12 personer i Barking, London, men samtliga av dessa personer har sedan dess släppts, utan misstanke om brott.    

Metropolitan Police ber nu allmänheten att rapportera in all information de har om de tre gärningsmännen. 

 


 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.