Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

200 demonstranter gripna i Istanbul

Turkisk polis har skjutit med tårgas och gummikulor mot demonstranter och gripit minst 200 personer under första maj-firandet i Istanbul.

Myndigheterna har förbjudit demonstrationer vid det symbolladdade Taksimtorget, men ett par hundra människor valde att trotsa påbudet och försökte ta sig till torget i centrala Istanbul.

Myndigheterna har beordrat att firandet i stället ska äga rum i området Bakirköy i den västra delen av mångmiljonstaden.

1977 dödades över 30 människor i sammandrabbningar under förstamajfirandet vid Taksimtorget, som sedan dess varit en viktig plats för oppositionella grupper.

Det redan spända läget i Turkiet har skärpts ytterligare efter att president Recep Tayyip Erdogan med knapp marginal vann en folkomröstning som ger honom kraftigt utökad makt.

Under helgen stängdes 3 900 anställda i den offentliga sektorn av från sina jobb, något som redan tidigare drabbat 120 000 offentliganställda i kölvattnet av den misslyckade militärkuppen i fjol.

- Med ett så stort antal är det högst osannolikt att dessa avskedanden och gripanden lever upp till grundläggande rättskrav, säger FN:s människorättschef Zeid Ra'ad al-Hussein, som varnar för att terror inte får bekämpas på bekostnad av mänskliga rättigheter.