Jamal Khashoggi blev 59 år gammal.
Jamal Khashoggi blev 59 år gammal. Bild: Hasan Jamali

20 saudier åtalas för journalistmord

20 saudier kommer att åtalas för det uppmärksammade konsulatmordet på journalisten Jamal Khashoggi, det rapporterar AFP.

ANNONS
|

Det var den andre oktober 2018 som den välkände saudiske journalisten Jamal Khashoggi klev in på Saudiarabiens konsulat i Istanbul, Turkiet.

Han kom dock aldrig ut igen.

Saudiarabien förnekade till en början all inblandning i försvinnandet, men har senare bekräftat att Khashoggi mördades inne på konsulatet och sagt att de skyldiga ska straffas.

CIA: Kronprinsen beställde mordet

Samtidigt har det framförts starka misstankar om att den saudiska regimen ligger bakom dådet. Representanter för det saudiska styret lämnade till en början motstridiga uppgifter som flera gånger ändrades innan man, drygt två veckor efter mordet, erkände att Khashoggi dött inne på konsulatet.

Den amerikanska underrättelsetjänsten CIA har pekat ut den saudiske kronprinsen Mohammed bin Salman som beställare av mordet och FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter slog, efter sex månaders utredning, fast att den saudiska staten bör hållas ansvarig.

ANNONS

LÄS MER:Misstankar följer saudisk prins in på G20-mötet

Trump försvarar Saudiarabien

USA:s president Donald Trump har fått utstå frän kritik efter att han gick ut och försvarade den saudiske kronprinsen.

– Ingen har hittills direkt pekat finger mot Saudiarabiens framtida kung, sade Trump under sommaren 2019 och tillade att Saudiarabien var en "fantastisk allierad".

LÄS MER:Mordet på Khashoggi besvärande för Trump

Den saudiska regimen hävdade först att Khashoggi lämnat ambassaden, därefter att han dödats i ett bråk och senare att det rör sig om ett planlagt mord. Turkiet säger sig ha tillgång till inspelningar som bevisar att Khashoggi ströps nästan omedelbart när han kom till ambassaden och att kroppen därefter styckades.

20 saudier åtalas

Under onsdagen har turkiska åklagare nu meddelat att 20 saudier kommer att åtalas för mordet, enligt nyhetsbyrån AFP.

Sedan tidigare har ett antal personer dömts för mordet i Saudiarabien, bland annat till dödsstraff. Internationella bedömare har dock dömt ut de saudiska rättsprocesserna.

Jamal Khashoggi, som var en välkänd journalist i hemlandet samt kolumnist för Washington Post, hade tidigare kritiserat styret i Saudiarabien. Han lämnade landet 2017 och levde därefter i självvald exil fram till sin död.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS