Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Turkiska styrkor på väg mot den syriska gränsen. Bild: Halit Onur Sandal, AP

20 civila döda i Syrien efter turkisk offensiv

Minst 20 civila har dödats i norra Syrien efter turkiska bombanfall och flygangrepp, uppger AFP.

En offensiv i norra Syrien dödade minst 20 civila på söndagsmorgonen. Offensiven inleddes under femte dagen av Turkiets operation "Eufrats sköld" som riktar sig mot terrororganisationen IS och kurdisk milis som tagit kontroll över norra delen av Syrien, enligt AFP.

– Minst 20 civila har dödats och 50 har skadats av turkiskt artilleri och flygangrepp på söndagsmorgonen i Jeb-El Kussa, en by söder om Jarablus, säger Rami Abdel Rahman från Syriska observatoriet för mänskliga rättigheter, till AFP. 

Turkisk motattack

Attackerna ägde rum dagen efter det att en turkisk soldat dödades och tre andra skadades i en raketattack i Syrien. Demokratiska unionspartiet (PYD) beskylls för attacken, rapporterar den statliga turkiska nyhetsbyrån Anatolia.

Enligt Anatolia svarade Turkiet med attacker mot olika PYD-mål.
Turkiska specialförband gick i onsdags över den syriska gränsen med stridsvagnar och hundratals soldater i en offensiv riktad mot både jihadiströrelsen IS (Islamiska staten) och de kurdiska miliser som kontrollerar delar av norra Syrien.

Effektiv kraft mot IS

YPG-milisen – PYD:s väpnade gren – ses allmänt som en av de mest effektiva krafterna i kampen mot IS. Attacker mot den har fått FN, USA och EU att uppmana Turkiet till återhållsamhet. Men Turkiet betraktar YPG som en förlängning av terrorstämplade Kurdistans arbetarparti (PKK), som kämpar för kurdisk självständighet sedan 1980-talet, och därmed som en terrororganisation.

De turk-kurdiska spänningarna i norra Syrien har ökat den senaste veckan. Pro-kurdiska rebeller uppgav på lördagen att de utsatts för turkiska flygattacker för första gången. Några dagar tidigare sade turkiska säkerhetskällor att turkiska styrkor skjutit granater mot YPG-milisen söder om den syriska staden Jarablus, som i dagarna togs tillbaka från IS.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.