20-30 svenskar ska delta i EU:s övervakningsstyrka

ANNONS
|

När EU:s utrikesministrar träffades i går konkretiserade man de beslut som fattades under toppmötet för två veckor sedan. Senast den 1 oktober kommer den civila polisstyrkan att vara på plats i Georgien. För Sveriges del handlar det om poliser, militära och juridiska experter samt experter på mänskliga rättigheter. Frankrike bidrar med flest observatörer, omkring 70 personer. Även Tyskland, Italien och Sverige skickar många observatörer.

- Sverige är en av de viktigare bidragsgivarna. Vi har också erbjudit oss att hantera hela it- och kommunikationsstödet. Vi räknar med att vara bland de första på plats, sa utrikesminister Carl Bildt efter mötet.

ANNONS

Olika uppfattningar

Under gårdagen beslutade också EU-kommissionen att avsätta 500 miljoner euro till flyktinghjälp och återuppbyggnad i Georgien. Till det kommer bistånd från EU:s medlemsländer, som man kommer att fatta beslut om vid en givarkonferens i oktober.

Trots att Ryssland välkomnar den europeiska styrkan så har EU och Ryssland i grunden oförenliga uppfattningar om vilket område som ska övervakas. EU tolkar sitt mandat till att gälla hela Georgien, det vill säga även utbrytarregionerna Abchazien och Sydossetien. Ryssland har erkänt regionerna som självständiga stater och har en stark militär närvaro där. Det är inte troligt att EU-styrkorna kommer att bli insläppta.

- Det finns en risk att ett delat Georgien cementeras, vilket är vad Ryssland vill. Men vi håller uppe den politiska pressen på att Ryssland ska dra tillbaka alla trupper. Därför är det också viktigt att EU finns på plats, sa Bildt.

Krav på Ryssland

I förra veckan träffade den franske presidenten Nicolas Sarkozy, som innehar EU:s roterande ordförandeskap, de georgiska och ryska ledarna. Då kom man överens om att Ryssland senast den 11 oktober skall dra tillbaka alla trupper från området i närheten av Abchazien och Sydossetien. Dessutom beslöt man att den tidigare fredsplanen skall gälla, vilket innebär ett fullständigt tillbakadragande av ryska trupper till positionerna som gällde före den 7 augusti. EU:s utrikesministrar upprepade nu kravet på Ryssland att respektera båda åtagandena.

ANNONS

Under toppmötet för två veckor sedan beslöt EU att frysa förhandlingarna om ett nytt samarbetsavtal med Ryssland tills alla ryska trupper dragits tillbaka. Om en månad är det återigen dags för ett möte mellan EU och Ryssland, men sannolikheten att Ryssland lever upp till EU:s krav till dess är inte stor, enligt Carl Bildt.

- I det korta perspektivet är jag inte alls optimistisk. Jag tror inte att vi har en snabb lösning på den här krisen. Därför är det viktigt att staka ut en klar linje, sa Bildt.

Fakta:

ANNONS